Duizend werklozen helpen bosbranden voorkomen

Foto: Gregor_y (Flickr)

Zo´n duizend Portugese werklozen zijn ingezet voor het patrouilleren in bosrijke gebieden, zodat eventuele bosbranden snel opgemerkt worden. Het is al lange tijd erg heet in Portugal en er is een groot risico op bosbranden. Momenteel woeden er vier: drie in het district Porto (Penafiel, Trofa en Gondomar) en één in Tomar, district Santarém.

De werklozen zijn aangesteld door de GNR (Guarda Nacional Republicana) en krijgen in ruil voor hun werkzaamheden de lunch en reiskosten vergoed en een vergoeding van 20% van hun uitkering. De screening verloopt dit jaar voor het eerst via het arbeidsbureau. Dit betekent dat sommige voormalig toezichthouders dit jaar hun zomerbaantje mislopen. Zij beklagen zich dan ook over de gang van zaken en beschuldigen de huidige toezichthouders ervan hun werk niet goed uit te voeren. “Ze maken zelfs melding van rokende fabriekspijpen,” beweert een ex-toezichthouder. Een woordvoerder van de GNR zegt echter dat de screening door het arbeidsbureau juist zorg voor kwalitatief beter personeel.

Deze maand worden 70 uitkijkposten bemand tussen 11.00 en 19.00 uur. Vanaf 1 juli zullen het 236 posten worden, die 24 uur per dag bemand zullen zijn. Ongeveer 1000 toezichthouders bezetten deze uitkijkposten. Dit jaar verbrandde al 16.227 hectare aan bosgebied in Portugal. Dit is maar liefst vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak hiervan zou liggen in de hoge temperaturen, sterke wind en explosieve groei van struiken en onkruid. Meest getroffen gebieden zijn Vila Real, Braga en Bragança.

Bron: Correio da Manhã

Lees ook:Elke vier minuten nieuwe werkloze
Lees ook:Veel bosbranden in Portugal
Lees ook:Actueel overzicht van de bosbranden
Lees ook:Hoogtepunt bosbranden afgelopen zaterdag
Lees ook:Werkloosheid bereikt nieuw record

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.