Verfilming Saramago deze maand te koop op DVD

In 1998 won de Portugese schrijver José Saramago de Nobelprijs voor de literatuur. Volgens de Academie voor de Nobelprijs heeft hij de prijs te danken “aan zijn verbeeldingskracht, de ironie die hij aan den dag legt en zijn grote vermogen met de mens mee te voelen“. In de serie van de nobelprijsbibliotheek verscheen in Nederlandse vertaling het boek Ensaio Sobre A Cegueira, oftewel De Stad der Blinden. Dit boek werd verfilmd door de Portugese regisseur Fernando Meirelles, bekend van City of God en The Constant Gardener. Deze maand kun je de film met de titel Blindness kopen op DVD.

Persoonlijk ben ik geen Saramago liefhebber en al helemaal niet van dit boek van de communistische schrijver, die afwisselend op Lanzarote en in Lissabon woont. Het boek beschrijft hoe één voor één al de mensen in een stad blind worden en de gevolgen die dat heeft voor de omgang tussen mensen. Slechts één vrouw behoudt haar zicht ten midde van alle blinden. Het is misschien voor even wel vermakelijk om je af te vragen wat er met de wereld zou gebeuren als iedereen blind zou zijn, maar wat mij betreft niet voor de gehele duur van het boek. Ik had dan ook moeite de tweede helft van het boek nog belangstelling te hebben voor het vervolg. Ook stoorde ik mij op sommige momenten aan de pogingen zich zogenaamd literair uit de drukken, waar het mijns inziens slechts leidt tot onnodige toevoegingen.

De verfilming  Blindness met hoofdrollen voor Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga en Danny Glover ging vorig jaar mei in premiere tijdens het filmfestival van Cannes. De reacties op de film lopen zeer uiteen: van de meest intense en meeslepende film van het jaar en zeer indrukwekkend tot onrealistisch, saai en slecht acteerwerk. Ik hem de film zelf nog niet gezien, dus kan je helaas niet mijn mening vertellen. Maar ik ben wel nieuwsgierig geworden. Vanaf 15 april is de DVD te koop in Nederland.

Lees ook:Laatste eerbetoon aan José Saramago
Lees ook:Nieuw boek José Saramago zorgt voor controverse
Lees ook:Playboy eert José Saramago
Lees ook:Documentaire over Saramago in première
Lees ook:“Um amor de perdição” inzending voor Oscars

2 reacties op “Verfilming Saramago deze maand te koop op DVD

  1. joost

    Tja, natuurlijk hoef je niet van Saramago te houden, maar als je zijn Ensiao sobre a Cegueira afdoet als “vermakelijk(!) om je af te vragen…” ontbreekt het je waarschijnlijk flink aan inlevingsvermogen.
    Over onnodige toevoegingen gesproken: het feit dat hij communist is is voor dit boek volstrekt irrelevant (dit i.t.t. Opgestaan van de Grond); je had ook kunnen schrijven dat hij een bril draagt. En hij is inmiddels juist terug uit Lanzarote.
    Dringend advies: ga de film niet zien, waarschijnlijk zul je alleen maar je vooroordelen bevestigd zien.

      /   Beantwoorden  / 
    1. willekekoerhuis

      Inderdaad, de toevoeging heeft helemaal niets te maken met het boek, slechts met de schrijver. En hij is inderdaad ook met regelmaat te vinden in Lissabon. Op het moment ligt hij echter in een ziekenhuis in Lanzarote. Hartelijk dank voor de reactie. De tekst is aangepast!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.