Uit eten duur? Neem je eigen wijn mee!

Het is een principe dat welbekend is in Australië en Nieuw Zeeland: BYOB, oftewel “Bring Your Own Booze“. Veel restaurants pakken hun winst niet op de gerechten, maar op de drankkaart. Uit eten gaan kan door het drinken van een flesje wijn soms een dure aangelegenheid worden. Daarop werd het BYOB principe bedacht: je neemt je eigen fles wijn mee naar het restaurant en betaalt vervolgens alleen voor het eten. Langzamerhand vindt dit idee ook gehoor in Portugal (en Nederland ook trouwens).

In Portugal geldt zeker de norm dat je in restaurants vaak het meeste geld uitgeeft aan de drank. Het eten zelf is vaak spotgoedkoop, dus het meenemen van eigen wijn is helemaal niet zo´n gek idee. Restauranteigenaren zullen vanzelfsprekend minder enthousiast zijn over het plan. Het is dan ook niet verwonderen dat er nog niet zoveel deelnemers zijn en dat er bovendien bepaalde spelregels gelden. Sommige restaurants zetten een toeslag op de rekening (dit noemen ze de taxa de rolha, die meestal onder de €10,- blijft) of staan alleen wijnen toe die niet op de eigen wijnkaart staan.

Een lijstje met restaurants die het meenemen van je eigen fles toestaan:
Cafeína (Porto)
Ferrugem (Famalicão)
Pedro Lemos (Porto)
Quarenta e 4 (Matosinhos)
Shis (Porto)
Na Ordem com Luís Suspiro (Lissabon)
Luar de Janeiro(Évora)

Lees ook:Wijnfles nu ook leesbaar voor blinden
Lees ook:Sagres brengt bierfles met kurk
Lees ook:Wijn uit een ecologische fles
Lees ook:Waarschuwing voor het uit eten gaan
Lees ook:Kurkmobiel tourt door Noord-Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.