De zeven wonderen der natuur: Parque Nacional da Peneda-Gerês

Recentelijk werden de zeven natuurwonderen van Portugal gekozen, de allermooiste plekjes van de natuur in zeven verschillende categorieën. Vandaag het wonder in de categorie beschermde natuurgebieden: het Parque Nacional da Peneda-Gerês.

In het uiterste noorden van het land, tegen de grens met het Spaanse Galicië, ligt Portugal´s enige nationale natuurpark. Het Parque Nacional da Peneda-Gerês telt meer dan zeventigduizend hectare en is met recht één van de winnaars in de verkiezing van de zeven natuurwonderen. Het park strekt zich uit van de meest noordelijk gelegen Serra da Peneda via de Serra do Soajo en de Serra Amarela tot de Serra do Gerês. Naast de adembenemende natuur, flora en fauna, bezit het gebied ook een schat aan historie en cultuur.

In het park zijn een groot aantal wandelroutes (trilhos) uitgezet variërend van 1100 meter tot 22 kilometer. Voor de minder actieve bezoeker zijn er de autoroutes van 60 tot 145 kilometer. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de prachtige vergezichten, de grote variatie aan planten en bomen en fascinerende fauna, zoals de wilde paarden en de roofvogels. Zeer de moeite waard is een bezoek aan de stuwmeren (bv. de Barragem da Caniçada of Barragem Vilarinho das Furnas) en de watervallen (bv. Cascata do Arado of Cascatas do Tahiti). Wat de cultuurliefhebber zeker niet mag missen zijn pittoreske dorpjes als Soajo, Arcos de Valdevez, Fafião of Lindoso en monumenten als het Santuário de Nossa Senhora da Peneda.

De grootste wonderen van het Parque Nacional da Peneda-Gerês kom je tegen als je de tijd neemt het te bekijken. Dus rijd er niet snel in een dagje doorheen, maar trek er een aantal dagen voor uit. Proef de traditionele sfeer door je te mengen onder de bevolking die zich nog veelal bezighoudt met het hoeden van schapen, landbouw en nijverheid. Er zijn vele prachtige mogelijkheden om te overnachten (via de site van Adere vind je alle informatie).

Meer info over het park zelf vind je via de volgende links:
www.geira.pt
http://portal.icnb.pt

Lees ook:Historische dorpen: Soajo
Lees ook:Ook grote bosbranden op Madeira
Lees ook:Verkiezing 7 Natuurwonderen van Portugal
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Ria Formosa
Lees ook:Ruraal toerisme: terug in de tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.