Celeste Rodrigues: 65 jaar

Fadozangeres Celeste Rodrigues vierde gisteren in het Teatro São Luiz in Lissabon haar 65-jarige carrière. Het jongste zusje van fado-icoon Amália Rodrigues verzamelde grote namen uit de Portugese muziek voor haar concert, zoals Camané, Mafalda Arnauth en Zé Pedro van de bekende band Xutos & Pontapés.

Celeste Rodrigues is één van de langst zingende fadistas, samen met Argentina Santos en Maria Amélia Proença.  Haar carrière begon in Café Casablanca in Lissabon (het huidige Teatro ABC)  en later speelde ze in grote zalen zoals het concertgebouw van Amsterdam en de Royal Elizabeth Hall in Londen. In 2007 kwam eindelijk een album uit van Celeste met de toepasselijke naam Fado Celeste (klik hier voor verkoopinformatie). Eén van haar grootste successen was  “Lenda das Algas”, wat je hoort in het filmpje.

Lees ook:Lenny Kravitz nodigt Mariza uit voor duet
Lees ook:“Tantas Lisboas” nieuw album van Marco Rodrigues
Lees ook:Maria João Pires in Concertgebouw
Lees ook:Metro bestaat vijftig jaar
Lees ook:Cesária Évora in Den Haag

2 reacties op “Celeste Rodrigues: 65 jaar

  1. o arend

    Een zanger die hier nog niet genoemd werd, is de ongelooflijke António Variações, die maar 39 jaar werd en in 1976 een jaar als kapper in Amsterdam heeft gewerkt (waar?). In zijn muziek hoor je Bowie, fado, traditionele boereninstrumenten en Roxy Music in één unieke sound. Er staat een 5-delige levensgeschiedenis van hem op youtube. Als je hem daar ziet optreden en bedenkt dat hij nog vóór de 25 d’abril 3 jaar in Afrika heeft moeten vechten, wordt duidelijk hoe nieuw hij destijds was. En hoe Portugal tegen hem aankeek. Je ziet er ook de gruwelijke beelden uit 1984, waarop hij als eerste Portugese aids-slachtoffer wegkwijnt op een ziekenhuisbed, maar door de interviewer hilarisch op de schouder wordt geslagen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. o arend

    Ik snap ‘t niet helemaal, maar als je in onderstaande bijdrage op mijn naam klikt, zie je ‘t filmpje…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.