De Santa Maria Manuela bij Sail Amsterdam 2010

Als land waar de scheepvaart een grote rol speelde, en nog altijd speelt, kan Portugal natuurlijk niet ontbreken op Sail Amsterdam 2010. Vandaag zal de de Portugese 4-mast schoener Santa Maria Manuela meevaren in de Sail-In parade, een belangrijk moment voor de mensen van Pascoal & Filhos, het bedrijf dat het voormalig kabeljauw-schip restaureerde.

De Santa Maria Manuela, gebouwd in Lissabon in 1937,  maakte vroeger deel uit van de “Portuguese White Fleet”, de vloot die de wateren van de Noordzee trotseerde op zoek naar de in Portugal zo geliefde bacalhau. In 1993 zag het er naar uit dat het schip gesloopt zou worden, maar dankzij de Fundação Santa Maria Manuela werd het gered. Zestien jaar lang werkte Pascoal & Fihos aan de restauratie van het zwaar beschadigde schip, dat in mei van dit jaar voor het eerst weer te water werd gelaten.

Het schip is nu alleen nog bedoeld als toeristische attractie. De deelname aan de schepen parade in Lissabon ter ere van de Paus in mei en de North Sea Tall Ships Regatta 2010 van Londen naar Ijmuiden zijn de activiteiten waaraan de Santa Maria Manuela sinds de tewaterlating heeft bijgedragen. Nu is het de beurt aan Sail Amsterdam om kennis te maken met de wonderschone Santa Maria Manuela. Sail Amsterdam begint vandaag en duurt nog tot en met 23 augustus.

Meer informatie over de Santa Maria Manuela en haar bemanning vind je hier.

Lees ook:Paus Benedictus XVI naar Fátima
Lees ook:Portugal koopt Nederlands fregat Van Nes
Lees ook:Dubbel zoveel deelnemers aan Gay Parade Lissabon
Lees ook:Portugezen aan boord van Ocean Dream weer thuis
Lees ook:Fado: Cuca Roseta lanceert album

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.