Romantiek in Amarante

Het kon natuurlijk niet anders. Als een plaats met de letters A-M-A-R (Portugees voor “houden van”) begint, móet het er wel super romantisch zijn! Amarante, bijna zestig kilometer ten oosten van Porto gelegen, is verbazingwekkend genoeg niet bekend onder toeristen. Dat is uiteraard geen bezwaar, want daarmee heeft het stadje een puur en traditioneel karakter behouden. Romantiek, cultuur, gastronomie en natuur zijn de trefwoorden van Amarante. Een plek die je absoluut moet opnemen in je route als je naar Noord-Portugal gaat.

Amarante werd vanaf de twaalfde eeuw een plaats van betekenis. Dit was te danken aan São Gonçalo, een prediker, die zich vestigde in het dorp en er een kapel bouwde. Hij zou in staat zijn om zieken op wonderbaarlijke wijze te genezen. De faam van de heilige Gonçalo trok steeds meer mensen naar het gebied, zoals bijvoorbeeld pelgrims op weg naar Santiago, die graag een omweg langs Amarante maakten om São Gonçalo te horen prediken. Sommige van hen bleven in het gebied en richtten her en der nieuwe kloosters op, waardoor tot op heden nog vele religieuze gebouwen zijn te vinden in en rond Amarante. Koning João III gaf in de zestiende eeuw opdracht tot het bouwen van een klooster op de plek van de kapel. De Igreja de São Gonçalo is naar vier eeuwen nog altijd het centrale punt van de stad. Indrukwekkend zijn het manuelijns portaal en de klokkentoren die is bezet met gekleurde tegels.

São Gonçalo zou ook verantwoordelijk zijn voor de bouw van de brug over de Tâmega, de rivier waaraan Amarante is gelegen. Vanwege hoog water werd deze oude brug echter in de achttiende eeuw vernietigd. De nieuwe, en huidige, brug werd in 1790 gebouwd, en kreeg -uiteraard- de naam Ponte de São Gonçalo. Deze brug werd in de negentiende eeuw op heroïsche wijze door de inwoners van het dorp verdedigd tegen de Franse troepen van Napoleon. Onder leiding van Generaal Silveiro wisten de inwoners veertien dagen lang stand te houden. Daarna lukte het de Fransen echter de brug te veroveren en brandden ze het dorp plat. De brug werd gelukkig behouden en verbindt vandaag de dag de twee delen van de stad.

In de twintigste eeuw bracht Amarante één van Portugal´s bekendste kunstenaars voort, namelijk Amadeo de Souza Cardoso. Hij werd slechts eenendertig jaar oud, maar had toen al geëxposeerd in bijvoorbeeld New York, Parijs en Berlijn. Zijn stijl lag aanvankelijk dichtbij het naturalisme en impressionisme, maar werd langzamerhand beïnvloed door kubisme en futurisme. Hij wordt dan ook wel de eerste Portugese moderne kunstenaar genoemd. In het voormalige klooster van São Gonçalo (achter de kerk) vind je het Museu Amadeo de Souza-Cardoso, waar naast werken van deze schilder ook werken van andere lokale kunstenaars te zien zijn.

Een wandeling door de straatjes achter de São Gonçalo kerk brengt je naar schattige kleine straatjes waaraan nog meer monumenten gelegen zijn, zoals de Igreja de S. Domingos, de Igreja de S. Pedro, het Solar dos Magalhães, de Igreja de Misericórdia en het Convento de Santa Clara. Aan de overzijde van de brug vind je de meeste eetgelegenheden. Een drietal restaurants aan de Rua 31 de Janeiro hebben een terras boven de rivier: Lusitana, O Almirante en Zé da Calçada. Wat je echter ook niet mag missen is de Adega Kilowatt, een klein barretje waar je de meest heerlijke broodjes ham kunt eten. De beroemde presunto fumado hangt overal aan het plafond en geeft een heerlijke geur. Ook kun je hier terecht voor al de worsten van de regio en de heerlijkste vinho verde!

Een goed moment om Amarante te bezoeken is de eerste zaterdag van juni. Dan vindt de Romaria de São Gonçalo plaats, een traditioneel volksfeest vol folclore. Vrijgezelle meisjes vragen dan aan São Gonçalo om een man en stelletjes geven elkaar fallus-vormige cakejes om hun liefde te betuigen.

Even buiten het centrum zijn zoals gezegd vele andere religieuze monumenten te vinden. Ook de moeite waard is het Casa de Pascoaes, het landhuis waar de dichter en schrijver Teixeira de Pascoaes (1877-1925) leefde. Hij werd geboren uit een rijke familie en kon al zijn tijd besteden aan het schrijven. Niet zelden schreef hij gedichten over Amarante en omgeving. Wandelaars kunnen ook hun hart ophalen in dit gebied, want Amarante wordt omsloten door drie gebergtes: de Serra do Marão, de Serra do Alvão en de Serra da Abobeira.

Als je wilt slapen in Amarante kun je bijvoorbeeld via internet boeken bij Hotel Navarras. Niet het meest luxueuze hotel, maar prima gelegen en goedkoop! In de omgeving van Amarante vind je veel ruraal toerisme en “turismo de habitação”, waarbij je kunt overnachten in prachtige landhuizen (bijvoorbeeld Casa da Infesta of Casa da Pedra). Ook is er een pousada in de buurt: de Pousada de São Gonçalo.

Lees ook:Murça: de legende van het varken
Lees ook:Eén van Portugal´s mooiste dorpen: Piódão
Lees ook:Natuur en traditie: bezoek het dorpje Pia do Urso
Lees ook:Eerste bosbrand seizoen een feit
Lees ook:Onderdelen noodbrug bereiken Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.