Carnavalstijd in Portugal

Carnaval in Loulé 2009Net als in Nederland is het ook in Portugal carnavalstijd. De Portugezen hebben een extra lang weekend vrij gekregen om zich in het feestgedruis te storten. Portugal heeft een grote carnavalstraditie. De grootste festiviteiten vinden plaats in de steden Ovar, Podence, Loulé, Sesimbra, Rio Maior, Torres Vedras, Sines en op het eiland Madeira.

 Het carnaval van Torres Vedras is het oudste carnaval van Portugal en wordt ook wel het meest Portugese carnaval van Portugal genoemd. Hier worden bewust buitenlandse elementen geweerd, zoals het dansen van de samba, wat uiteraard is overgewaaid uit Brazilië. De vroegste verwijzing naar de carnavalsviering in Torres Vedras stamt uit 1574. De traditie van het spot drijven met de politiek zou zijn begonnen in de twintigste eeuw. Nog altijd is dit waar het carnaval van Torres Vedras op gebaseerd wordt. Een ander karakterisitiek element is de participatie van het publiek. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd de scheiding tussen deelnemers en publiek op te heffen. Duizenden mensen zijn in deze stad de afgelopen dagen verkleed de straat opgegaan.

Ik heb in Nederland geen ervaring met Carnaval, aangezien ik boven de rivieren ben geboren en getogen, maar via Brabantse vrienden had ik er wel eens van gehoord. Ik stelde me dan iets voor als een verkleedpartij waarbij gigantische hoeveelheden bier wordt gedronken. In Portugal had ik iets soortgelijks verwacht, met een Braziliaanse twist. Er wonen natuurlijk veel Brazilianen in Portugal, dus zij moesten als enige echte carnavalsvierders toch wel hun stempel gedrukt hebben op het Portugese carnaval.  Vol verwachting bezocht ik drie jaar geleden het carnaval van Loulé, ook  één van de grotere vieringen van het land.

Wat me voornamelijk opviel tijdens het wachten op de aanvang van de parade was de afwezigheid van feestelijkheid onder de toeschouwers. Niemand was verkleed en niemand was uitbundig. Er was ook nergens bier te bekennen. De enigen die geanimeerd leken was een groep zigeunerkinderen die ruzie zochten met enkele Portugese kinderen door water op ze te spatten. Er kwamen langzamerhand wel steeds meer mensen, tot de stoepen volgepakt stonden in afwachting van de praalwagens. De wagens en de kostuums waren absoluut mooi gemaakt. De muziek die door het centrum schalde was uitsluitend Braziliaanse samba muziek. Stilletjes en bedeesd keken de toeschouwers om me heen naar de voorbijkomende feestvierende mensen op en om de wagens, wat nogal een vreemd contrast gaf. Het enige moment dat het publiek van zich liet horen was toen een Braziliaanse praalwagen voorbij kwam  met voorop een naakte – hoewel bedekt met verf- Braziliaanse schone. Mannen begonnen genietend opmerkingen te maken als: `zijn we toch niet voor niets komen kijken´.

Ik hoopte dat dit sprankje enthousiasme zich zou uitbreiden tot een werkelijke feestsfeer, maar helaas. De wagens bleven rondjes maken door het centrum en alleen bij het passeren van de Braziliaanse dame kwam er een reactie los bij het publiek. Op basis hiervan heb ik dus nog altijd geen liefde voor het Carnaval ontwikkeld.

Op het internet kwam ik het volgende filmpje tegen, wat er een stuk beter uitziet dan het matte carnaval van Loulé: het carnaval van Madeira. Sowieso ziet het er al veel sfeervoller uit als de parade ´s avonds gehouden wordt, in plaats van 15.00uur ´s middags zoals in Loulé gedaan wordt. In Madeira is er overduidelijk een grote Braziliaanse invloed te merken. Men zegt dat het de emigranten uit Madeira waren die de carnavalstraditie introduceerden in Brazilië.

Voor degenen die het carnaval willen gaan bekijken: 24 februari is de laatste dag

 

Lees ook:De carnavalskrakers van Portugal
Lees ook:Wat te doen in Portugal in 2011?
Lees ook:227 stranden met “gouden” kwaliteit
Lees ook:Jongen van 15 verdwijnt in zee
Lees ook:Vrees voor oplopend dodental in Madeira

Eén reactie op “Carnavalstijd in Portugal

  1. Danique

    Hoewel ik dan zowel Portugees als Vlaams bloed in me heb stromen is carnaval niet aan mij besteed, ik ken de traditie, maar nee…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.