Portugese straten een stuk veiliger geworden

Foto: triplezero (Flickr)

Foto: triplezero (Flickr)

In veel reisgidsen over Portugal word je gewaarschuwd voor het afschuwelijke rijgedrag van de Portugezen en de gevaren die je loopt als weggebruiker. Reisgidsen zijn vaak weinig actueel en dat blijkt in ieder geval uit dit onderwerp, want zo spannend is het niet meer op de Portugese wegen. Ik heb de Portugezen nooit echt agressief gevonden op de weg (zeker niet als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de eeuwig claxonnerende Spanjaarden en Italianen), maar nu is er ook een concreet bewijs uit Brussel gekomen dat je prima met je huurauto de weg op kan in Portugal.

Brussel houdt zich al lange tijd bezig met de veiligheid op de Europese wegen en stelde de lidstaten verschillende doelstellingen voor de toekomst. In een vandaag gepubliceerd rapport werden de resultaten van de periode 2001-2008 bekendgemaakt. Portugal had als doelstelling zijn dodelijke verkeersslachtoffers met 50% te doen afnemen voor 2010. Een ambitieuze doelstelling, maar toch lukte het de Portugezen in de periode tot 2008 al een cijfer van 47% te bereiken. Hiermee steeg Portugal naar een gemiddeld niveau van verkeersveiligheid, waar zich bijvoorbeeld ook Frankrijk en Luxemburg bevinden.

Desondanks is er ruimte voor verbetering. In Portugal vallen vooral nog veel slachtoffers onder kinderen, dus daar moet aan gewerkt gaan worden. In de laatste tien jaar kwamen 18.500 kinderen onder de 14 jaar om in het Portugese verkeer. In totaal overlijden op elke miljoen Portugezen 79 aan een verkeersongeval. In landen met de hoogste verkeersveiligheid ligt het cijfer rond de 50 per miljoen inwoners (Zweden, Nederland, Groot-Brittannië en Zwitserland). Landen waar het niet zo goed ging zij Roemenië en Bulgarije. Hier namen het aantal verkeersslachtoffers juist toe in de laatste jaren.

Twee hele duidelijke verbeter punten voor de Portugese weggebruiker zijn het niet rijden met alcohol (wat niemand daar iets lijkt te kunnen schelen) en het aangeven van richting (want niemand schijnt te begrijpen dat dat heel handig kan zijn).

Bron: Expresso

Lees ook:Minder doden in het verkeer
Lees ook:Portugal niet scheutig met ontwikkelingshulp
Lees ook:Portugal nummer 20 op lijst van wereldtoerisme
Lees ook:Portugal neemt leiding over binnen EUROMARFOR
Lees ook:Jackpot 100 miljoen euro leidt tot ´Euromillions Koorts´

Eén reactie op “Portugese straten een stuk veiliger geworden

  1. Carlos

    Moet nog veel veiliger. trouwens jullie rijgedracht in NL is op sterven na dood.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.