Portugal lanceert nieuw energieproject

energia_inteligentePremier Sócrates maakte geen grapje toen hij enige tijd geleden aankondigde dat hij Portugal een toonaangevende positie wil laten innemenop het gebied van energie. Na projecten als het grootste zonnepark ter wereld en het opwekken van energie uit golven in de Atlantische Oceaan, ging vandaag InovCity van start: een project in de stad Évora waarbij zogenaamde intelligente energie wordt geintroduceerd. Door het constante managen van energiegebruik en energieproductie wordt gezorgd voor een optimale efficientie, dus minder CO2 uitstoot en minder kosten.

De EnergyBox is het apparaat dat de oude elektriciteitsmeter zal vervangen, door een woning of bedrijf aan te sluiten op het netwerk van intelligente energie. Deze EnergyBox geeft exact aan (per vijftien minuten) wanneer en waar energie gebruikt wordt en hoe het beter en goedkoper kan. Je hebt hierdoor direct zicht op verbruik en kosten, waardoor ook aan de onzekerheid omtrent de jaarlijkse energierekening een einde komt. Ook straatverlichting, elektrische auto’s en openbare gebouwen worden aangesloten op dit netwerk van intelligente energie.

Wind, zon, rivieren en oceaan moeten zorgen voor het opwekken van de energie. Aan de basis van dit project staat wat de Portugezen microproductie noemen: het opwekken van kleine hoeveelheden energie door individuele personen. Dit houdt in dat inwoners op individuele basis energie kunnen produceren en verkopen, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen. Via het internet kan de gebruiker de gegevens raadplegen over zijn of haar productie en verbruik, waardoor er een beter inzicht ontstaat in de efficientie. Wordt er meer geproduceerd dan verbruikt, dan wordt de resterende energie in het netwerk opgenomen ten behoeve van andere gebruikers.

Na de pilot in Évora zullen ook Spanje en Brazilie gaan experimenteren met het systeem. Voor de ontwikkeling werkte het Portugese elektriciteitsbedrijf EDP samen met verschillende internationale bedrijven, waaronder het Nederlandse Alliander. Als je Portugees kunt, lees je meer over dit project op www.inovcity.pt

Lees ook:Geiten gaan strijd aan met bosbranden
Lees ook:Portugal vijfde in gebruik duurzame energie
Lees ook:Portugal plaatst eerste zwevende windmolen deze zomer
Lees ook:Portugal over enkele jaren zelfvoorzienend in energie
Lees ook:Gratis met de taxi in Monte Gordo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.