Portugezen hebben weinig hoop voor toekomst

sem abrigoPortugezen zijn nogal pessimistisch als het gaat om het thema armoede. Dat heeft onderzoek uitgewezen van Amnesty International Portugal, het Europees Anti Armoede Netwerk en de Universidade Técnica in Lissabon. In het onderzoek werden 1.350 Portugezen uit 19 willekeurige gemeentes gevraagd naar hun mening omtrent het armoedevraagstuk. 77% zei niet te verwachten dat er kans is op verbetering, 75% denkt dat de huidige armoede vooral is ontstaan in de laatste vijf jaar en 50% denkt dat het alleen nog maar slechter zal worden.

Waar voorheen gedacht werd dat de meest kwetsbare groepen de gehandicapten, chronisch zieken en etnische minderheden waren, wees het huidige onderzoek uit dat nu jongeren vooral genoemd worden als probleemgroep. Maar liefst 83% ziet jongeren op zoek naar hun eerste baan als groep die het meest gevaar loopt. De gedachte is dan ook dat arbeidsmogelijkheden en armoede in sterk verband staan met elkaar. De onderzoekers waarschuwen ervoor dat de nieuwe tendens om armoede vooral te zoeken onder jongeren niet mag betekenen dat de “vroegere” armen worden vergeten. Armoede door sociale uitsluiting moet een aandachtsgebied blijven.

Van de ondervraagden acht 20% zichzelf in gevaar van armoede, 7% zegt daadwerkelijk in armoede te leven en 1% noemt zijn of haar situatie miserabel. De overige 52% geeft aan in een bepaalde mate van comfort te kunnen leven. Als indicatoren voor armoede worden vooral het gebrek aan elektriciteit, water of een badkamer genoemd.  Het gaat dan dus vooral om basis levensbehoeften en niet om een gebrek aan de meer moderne rijkdommen. Wat ook bleek uit het onderzoek is dat de overheid als hoofdschuldige van de armoede wordt gezien. Er wordt wat dat betreft weinig verantwoordelijkheid bij de bevolking zelf gezocht.

In totaal telt de Europese Unie rond de 79 miljoen armen. Bijna 2 miljoen hiervan wonen in Portugal.

Lees ook:Twee miljoen Portugezen onder armoedegrens
Lees ook:Stranden van de Algarve mogen open blijven
Lees ook:Vergeet je zonnebrandcréme niet
Lees ook:Meerderheid Portugezen kiest voor steun van EU en IMF
Lees ook:Portugal meest genereus in integratie politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.