Gorreana: thee uit de Azoren

lojae_r4_c3Hoe en wanneer de eerste theezaden de Azoren bereikten is niet bekend. Er bestaat een verhaal dat ze rond 1820 door Jacinto Leite meegenomen werden uit Brazilië, maar anderen zeggen dat er in 1750 al op kleine schaal thee werd verbouwd op het eiland São Miguel. Wel is duidelijk dat halverwege de negentiende eeuw de sinaasappel productie in de problemen kwam, waardoor de Sociedade Promotora da Agricultura Micaelense besloot de productie van thee te stimuleren. In 1878 werden thee Chinezen uit Macau in dienst genomen om te helpen. Zij brachten nieuwe zaden naar het eiland en introduceerden nieuwe technieken. Vijf jaar later werd op de Gorreana theefabriek, onder leiding van Hermelinda Pacheco Gago da Câmara, de eerste kilo thee geproduceerd.

In de twintigste eeuw ging het bedrijf over in de handen van Hermelinda´s kleindochter Angelina. Haar man, Jaime Hintze, bouwde een waterkrachtcentrale, waardoor het bedrijf een enorme stap vooruit maakte. Jaime Hintze was ook de eerste die de naam Gorreana op de verpakkingen liet drukken. De kleindochter van Hintze trouwde in 1966 met Hermano Mota en tot op heden is de Fábrica de Chá Gorreana nog altijd in handen van de Mota familie.

De Gorreana theefabriek produceert vier verschillende soorten thee. Orange Pekoe, Broken Leaf en Pekoe zijn drie zwarte theesoorten. Daarnaast wordt de groene thee Hysson aangeboden. De meeste thee wordt in de archipel zelf verkocht, maar ook supermarktketen Continente is een klant. Exportlanden zijn Duitsland, Amerika, Canada en Oostenrijk. Maar liefst vijf procent van de opbrengsten komt uit de directe verkoop van bezoekers aan de fabriek.

Een bezoek aan de Fábrica de Chá Gorreana is zeker de moeite waard. Het is prachtig gelegen aan de noordkust van São Miguel en je kunt er alles te weten komen over de traditionele methodes van theeproductie. De plantage is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 tot 19.00 uur en in de weekenden van 09.00 tot 16.00 uur. De website is www.gorreana.com.

Lees ook:Onderzoek naar vulkanen op Azoren
Lees ook:Het hoogste punt van Portugal: Montanha do Pico
Lees ook:Documentaire over Saramago in première
Lees ook:Eerste pousada van Porto opent deuren
Lees ook:Watergevecht op de Azoren

Eén reactie op “Gorreana: thee uit de Azoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.