Bewonder de lusitano

De lusitano is een volbloed paard dat al eeuwenlang gefokt wordt in Portugal. Er zijn verschillende mogelijkheden, zowel in Nederland als Portugal, om dit paard te bewonderen.

De eerste afbeeldingen van het paardenras zijn te zien in de grot van Escoural in de Alentejo, die 13.000 tot 17.000 jaar voor Christus zijn gemaakt. Door de comfortabele zit, wendbaarheid, gehoorzaamheid en moed werden de lusitanos vroeger veel gebruikt in de oorlogvoering, zoals tijdens de Peloponnesische Oorlogen. De Romeinen gebruikte de lusitano in hun hippodromen.

In Portugal zijn de paarden vooral bekend van hun gebruik tijdens het stierenvechten. Ook werd het paard vanaf de negentiende eeuw regelmatig gezien in het circus. Tegenwoordig is de lusitano een bekend dressuurpaard. Er zijn een aantal befaamde stoeterijen. In 1748 richtte koning Dom João V in Alter do Chão bij Portalegre in het oosten van het land de nationale fokkerij Alter Real op. In 1887 werd de staatsstoeterij Coudelaria Nacional opgericht, die nu samen met de stoeterij van Alter Real de Fundação Alter Real vormt. Een andere beroemde stoeterij is die van Manuel Tavares Veiga, die bijvoorbeeld de hengst Novilheiro voortbracht, waarmee de springruiter Michael Whitaker grote prijzen won.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de lusitano te bewonderen. De Coudelaria Alter Real is het hele jaar door opengesteld voor publiek. U kunt er een begeleide rondleiding krijgen, verschillende musea bezoeken, zelf paardrijden en een treinrit maken. Op sommige dagen behoort ook een valkerij show tot de mogelijkheden. Voor het volledige programma en de openingstijden klik hier.

De Escola Portuguesa de Arte Equestra geeft in de maanden mei, juni, juli, september en oktober elke woensdagochtend een dressuurvoorstelling in het Palacio Nacional de Queluz. Een grote aanrader!! Voor foto´s en beschrijving in Portugees klik hier.

Voor wie zelf een tijdje met de paarden zou willen werken biedt een Nederlandse stoeterij in Midden-Portugal tegen kost en inwoning een plaats aan in hun bedrijf. Voor meer informatie: www.centro-lusitano.nl

Mocht u de lusitano in eigen land willen bewonderen zijn er ook tal van mogelijkheden. Als u het woord lusitano intypt bij Google komt u van alles en nog wat tegen.

Lees ook:De mooiste Lusitano´s te zien in Golegã
Lees ook:Tuinen van het Queluz paleis heropent
Lees ook:Stierenfeesten veroorzaken twaalf gewonden en twee dode paarden
Lees ook:Portugees antiek bij TEFAF in Maastricht
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Parque Nacional da Peneda-Gerês

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.