Seks zonder condoom beter voor mentale gesteldheid

(foto: spi516, Flickr)

(foto: spi516, Flickr)

Een Schotse psycholoog selecteerde 99 Portugese vrouwen en 111 Portugese mannen om te testen wat de mentale verschillen waren bij het hebben van seks met en zonder condoom. Hij liet ze niet met elkaar vrijen, maar stelde ze vragen. De resultaten van Professor Stuart Brody zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Hij zegt dat mensen die regelmatig onveilige seks hebben in een betere mentale staat zijn dan hen die de moeite nemen een condoom te gebruiken. De condoomgebruikers zijn gestresster, depressiever en eerder geneigd tot suïcidale gedachtes. Volgens de professor heeft dit alles te maken met evolutie. Koppels zijn relaxter als ze seks hebben dat kan leiden tot voortplanting, dat is gewoon biologisch bepaald.

Natuurlijk, als je zeker weet dat je partner niet besmet is met iets en je ook niet bang bent voor een zwangerschap, zit je niet te wachten op die condoom. Voor die conclusie was geen onderzoek nodig. Maar hoe relaxt is het om in je achterhoofd te hebben dat je wat kunt oplopen? Brody zegt dat het niet onveilige sex is die leidt tot SOA´s, maar anale seks, geïnfecteerde naalden en sexs met onbekenden die besmet zouden kunnen zijn. Tja, je bent inderdaad het veiligst als je gewoon één sekspartner hebt voor de rest van je leven, die zelf ook geen enkele andere partner heeft, maar hoe realistisch is dat nu helemaal? Dus dan kom je toch uiteindelijk nog steeds uit op de beschermde seks, niet?

Een vertegenwoordiger van een veilig-vrijen organisatie vraagt zich af wat de mentale gesteldheid is van mensen die ontdekken dat ze HIV hebben opgelopen door hun onbeschermde seks, of ongewenst zwanger zijn geworden. Ik heb zo´n vermoeden dat die zich nog nét weer iets slechter voelen dan hen die gestresst raakten van de seks mét condoom.

En dan is het onderzoek zogezegd uitgevoerd onder Portugezen. Niet het meest condoom-minnende volk en evenmin het volk dat het best geïnformeerd is over SOA´s. Dus die maken zich wellicht drukker om die condoom dan om de risico´s. Hoe dan ook, een onderzoek dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft.

Lees ook:Bisschoppen tegen uitdelen condooms op scholen
Lees ook:Vliegtuig verliest onderdelen
Lees ook:Opnieuw aardbeving in de Algarve
Lees ook:Fado meets hiphop
Lees ook:“Vallende rots had nooit voorkomen kunnen worden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.