Verzekeringen willen niet opdraaien voor kosten Mexicaanse griep

(foto: Sir Sabbhat, Flickr)

(foto: Sir Sabbhat, Flickr)

In Portugal rijzen de gevallen van Mexicaanse griep de pan uit. Hoeveel het er precies zijn is niet duidelijk, want ook in Portugal wordt niet iedereen meer getest. Deze week waarschuwde de Organisatie van Verzekeraars (APS) dat de meeste Portugese verzekeraars de kosten ten gevolge van de griep A niet zullen vergoeden, omdat er volgens veel polisvoorwaarden een uitsluiting zou zijn in het geval van een besmettelijke infectieziekte in de vorm van een pandemie. Het is namelijk voor een verzekeringsmaatschappij onmogelijk om een inschatting te maken van de kosten die met een pandemie gepaard gaan. Het gaat in dit geval overigens om de kosten die gemaakt worden als de diagnose al gesteld is. Indien een zieke naar de dokter gaat en pas daarna blijkt het om Mexicaanse griep te gaan, dan wordt het wel vergoed.

Dit bericht riep meer vragen op dan dat het antwoorden gaf, dus de pers is er de hele week al druk mee. Minister van Volksgezondheid Ana Jorge gaf aan niet te begrijpen waarom de verzekeraars onderscheid maken tussen deze griep en andere vormen van griep die wel vergoed worden. Waarom zou Mexicaanse griep wel een besmettelijke infectieziekte zijn en gewone griep of longontsteking niet? Ze begrijpt dat andere pandemien of natuurrampen een uitsluiting zijn op de polissen, maar een besmettelijke infectieziekte toch niet? Een juriste (ingezet door de Portugese consumentenbond) benadrukte dat er expliciet een uitsluiting in de polisvoorwaarden moet staan. Is dit niet het geval, dan zal de verzekeraar toch echt tot uitkeren over moeten gaan.

Om even het verschil met Nederland aan te geven: we hebben het hier over 2000 verzekerden, want dat is het aantal Portugezen dat een zorgverzekering heeft. Het gezondheidssysteem zit namelijk anders in elkaar dan bij ons. Je betaalt niets voor de huisarts in het Centro da Saude en in het staatsziekenhuis. Als je echter gebruik wilt maken van de particuliere gezondheidszorg kun je ervoor kiezen een zorgverzekering af te sluiten.

Lees ook:Vierhonderd kinderen met Mexicaanse griep in dorp met vijf scholen
Lees ook:Mogelijk slachtoffer Mexicaanse griep weigert behandeling
Lees ook:Paniek rond Mexicaanse griep neemt toe
Lees ook:Mexicaanse griep: Portugal blijft staan op één besmetting
Lees ook:Algarve bang voor besmettingen Mexicaanse griep uit Engeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.