Het verhaal van de Portugese trottoirs

In welke Portugese stad je ook loopt, overal kom je prachtig gedecoreerde trottoirs, pleinen en parken tegen. Het zogeheten calçada portuguesa bestaat uit overwegend zwarte en witte steentjes die tezamen indrukwekkende, sierljke en soms zelf misselijkmakende patronen vormen. Soms zijn er afbeeldingen te zien van dieren, schepen, sterren of zonnen.

De traditie van het calçada portuguesa stamt uit de negentiende eeuw, met een zigzag ontwerp op een stoep in Lissabon uit 1842 als eerste voorbeeld. Deze werd gelegd naast het Kasteel van São Jorge. Daarna volgde een groot project: het Rossio plein. Vanuit Lissabon verspreidde de techniek zich snel over het land en de koloniën.

De calceteiras zijn de mannen die de stoepen maken. Zij zullen niet altijd even blij zijn met de traditie, want het is een langdurig en vermoeiend karwei om alle kleine steentjes in te leggen. De steentjes zijn van kalk (de witte) en bazalt (de zwarte) en worden met een hamer bewerkt tot het de juiste vorm heeft.  Ter ere van de mestres calceteiras is in 2006 een monument opgericht in Lissabon (voor de São Nicolau kerk op Rua da Vitória in de Baixa).

Hoewel het nog altijd veelvuldig te zien is in Portugal wordt het nieuw aanleggen van dit type calçada steeds meer aan banden gelegd. Hiervoor zijn drie redenen. In de eerste plaats is er een gebrek aan materiaal. In de tweede plaats zijn er steeds minder mensen die het vakmanschap nog echt beheersen. Tenslotte wordt er steeds meer kritiek geuit op deze manier van bestrating door de gladheid van de stoep en de hoge kosten.

Afbeeldingen van allerlei soorten calçada portuguesa in zowel Portugal als in de voormalige koloniën kunt u vinden op de site www.nossoskimbos.net

Lees ook:Hoe begraven de Portugezen?
Lees ook:Lissabon krabt kauwgom van de stoep
Lees ook:De strijd van de traditionele kurk
Lees ook:Expositie: de toerist van honderd jaar geleden
Lees ook:De Portugese bakker in Lissabon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.