Foto expositie Ilha de Moçambique

(foto: Stig Nygaard)

(foto: Stig Nygaard)

De hulporganisatie WAY (We And You) werd drie jaar geleden opgericht door vijf studenten met als doel hulp te bieden aan de inwoners van de voormalige Portugese kolonie Mozambique. De NGO richt zich hoofdzakelijk op het Ilha de Moçambique, het eiland dat in vroegere tijden het bloeiende centrum van het land was. Prachtige foto´s van dit eiland en van het werk van WAY worden momenteel tentoongesteld in Cascais.

Lang voordat de Portugezen voet aan wal zetten in Mozambique hadden de Arabieren op het eiland al een belangrijke haven gesticht. De Arabier Musa Al Big gaf zijn naam aan het eiland, die later ook werd overgenomen op het vasteland. In 1507 stichtten de Portugezen een haven en handelspost op het eiland, waarna het Ilha uiteindelijk uitgroeide tot de hoofdstad van Portugal´s bezittingen in Oost Afrika, een commercieel centrum waar goud, specerijen en slaven verhandeld werden. In de zeventiende eeuw trachtten Nederlanders de Portugezen te verdrijven, maar zonder succes. Na de opening van het Suez Kanaal verloor het eiland aan macht. De hoofdstad van het land werd verplaatst naar Maputo en de belangrijkste handelsstad werd Nacala.

Volgens WAY representeert het Ilha de Moçambique tegenwoordig een bijzondere tegenstelling tussen een enorme antropologische rijkdom (het is tot werelderfgoed benoemt door de UNESCO) en de problemen van verval en leegloop. WAY probeert de overgebleven bevolking te ondersteunen in projecten rond thema´s als onderwijs, gezondheidszorg en watervoorziening.

Directeur van de organisatie, Stefano Nigra, maakte samen met Nuno Presa Cardoso een serie prachtige foto´s op het eiland. Hiervan werd een expositie gemaakt die momenteel te zien is in het Centro Cultural de Cascais. Via deze link krijg je een voorproefje (zet de muziek erbij aan!!!). Wil je naar de expositie, dan kun je van dinsdag tot en met zondag terecht tussen 10.00 en 18.oo uur. Het adres is Avenida Rei Humberto II de Itália, Cascais. De expositie duurt nog tot 21 november. Wil je meer weten over WAY, kijk dan op de website.

Lees ook:Foto expositie Algarve
Lees ook:Twee meest bijzondere Europese campings in Portugal
Lees ook:Feest op Madeira
Lees ook:Lissabon en de Taag
Lees ook:Het Centrum van Fotografie in Porto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.