Cesária Évora in Den Haag

Cesária Évora

Ze mag dan uit Kaapverdië komen en niet uit Portugal, toch weet ik zeker dat een beetje Portugal liefhebber verheugd zal zijn met het nieuws dat de “Diva op Blote Voeten” naar Nederland komt. Op 7 november geeft Cesária Évora een éénmalig concert in het Paard van Troje in Den Haag. Iets wat je zeker niet mag missen!

Cesária Évora werd in 1941 geboren in de stad Mindela. Haar vader speelde verschillende instrumenten en bracht zijn muzikaliteit over op zijn kinderen. Cesária maakte tijdens haar tienerjaren kennis met de Kaapverdiaanse muziekstroming morna. Dit melancholische genre gaat, net als de Portugese fado, vaak over saudade en wordt gezongen in Crioulo (Creoolse taal met grote verwantschap met het Portugees). Cesária trad op in hotels en bars en kreeg al snel de bijnaam “Rainha da Morna“. Haar populariteit bleef echter beperkt tot Kaapverdië.

Na de onafhankelijkheid van Kaapverdië in 1975 brak er een zwarte periode aan voor de zangeres. Ze worstelde met persoonlijke en financiële problemen en vocht tegen alcoholisme. Gedurende tien jaar zong ze helemaal niet meer. Uiteindelijk was het een Kaapverdiaanse vriend in Portugal die Cise uit haar “dark years” wist te krijgen. Hij regelde dat ze shows kon gaan geven in Portugal. Toen ze vervolgens een uitnodiging kreeg om een album op te nemen in Parijs begon Évora´s internationale carrière pas echt. Het hoogtepunt kwam in 2004 toen ze een grammy ontving voor beste wereldmuziek album.

Het is niet elke dag dat je de kans krijgt deze wereldster in Nederland te zien, dus zorg dat je er 7 november bij bent. Voor meer informatie kijk je op de site van het Paard van Troje .

Lees ook:Lula Pena terug met nieuw album
Lees ook:Nieuwe album Cristina Branco groot succes
Lees ook:Ana Moura alsnog op tournee door Nederland en België
Lees ook:Nelly Furtado kiest voor Spaans
Lees ook:Nederlandse presenteert haar fado aan Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.