Minder zout in Portugees brood

Het aantal beroertes in Portugal is alarmerend hoog. Met 20.000 doden per jaar is het de doodsoorzaak in ongeveer 20% van alle overlijdensgevallen. Dit zou verband houden met de grote hoeveelheid zout die de Portugezen gebruiken bij hun eten. Het beste voorbeeld is de bacalhau, die vanuit Groenland en omstreken naar Portugal wordt gebracht, en ter conservering wordt gedroogd en gezouten. Voordat ze de bacalhau gebruiken moet die urenlang weken in water om het zout er weer enigszins uit te krijgen. Bij het koken gebruikt de Portugees grof zeezout. Dit wordt bij vis en vlees gebruikt, maar ook over salade gestrooid.

De Portugese regering wil het aantal beroertes terugbrengen door zich te richten op het gebruik van zout in het brood. De socialistische PS heeft een wetsvoorstel ingediend om het gebruik van zout in brood aan banden te leggen. De nieuwe wet bepaalt dat er maximaal 14 gram zout aan 1 kilo brood mag worden toegevoegd. Volgens Portugese medische organisaties zou een vermindering van 1 gram zout per persoon per dag al 2650 levens per jaar kunnen schelen. Het wetsvoorstel werd bijna unaniem aangenomen. De vijf vertegenwoordigers van de PSD die tegenstemden vinden dat de smaak van de bevolking niet beslist mag worden bij de wet. Ze argumenteren dat roken en alcohol niet bij de wet verboden zijn, maar ook slecht zijn voor de gezondheid.
Een andere wet die het Portugese parlement gisteren goedkeurde was er één ter bestrijding van overgewicht bij kinderen. Die bepaalde dat er gratis fruit en groente moeten worden verstrekt op scholen.

Bron: Jornal de noticias

Lees ook:Zelf maken: Bacalhau com Natas
Lees ook:Portugese bacalhau
Lees ook:Zelf maken: Cabrito Assado
Lees ook:Zelf maken: Lombo de Porco com Castanhas
Lees ook:Zelf maken: Espetada Madeirense

2 reacties op “Minder zout in Portugees brood

  1. Janine

    Is dat waar met het wetsvoorstel? Wauw!

      /   Beantwoorden  / 
  2. kim en anne

    saaie site vooral die brood wat is dit voorn site??

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.