Sommige Portugezen stemden twee keer

De Nationale Verkiezingscommissie van Portugal (CNE) heeft bekend gemaakt dat tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement op 7 juni sommige Portugese burgers twee keer een stem hebben uitgebracht. Bijvoorbeeld een man uit Leiria heeft tegenover de lokale pers verklaard twee maal gestemd te hebben. Volgens de CNE dient de zaak onderzocht te worden door het Openbaar Ministerie. Als de man daadwerkelijk twee stemmen heeft uitgebracht heeft hij een strafbaar feit gepleegd wat hem een half tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 100 tot 500 euro kan opleveren.

De man, Vítor Santos, verklaarde niet te weten dat hij geen twee stemmen mocht uitbrengen. De man werd geboren in de gemeente Golpilheira, maar woont al 28 jaar in de gemeente Maceira. Dit jaar stemde hij voor het eerst in Maceira, nadat hij iets meer dan een jaar geleden daar zijn residentiekaart had aangevraagd. Uit nieuwsgierigheid ging hij ook naar het stemlokaal in Golpilheira om te weten of hij daar ook nog op de lijst stond. Toen dit het geval bleek te zijn besloot hij nogmaals te stemmen, om te voorkomen dat zijn stem verloren zou gaan. In Golpilheira stemde hij met zijn stemkaart en legitimatiebewijs, in Maceira liet hij zijn residentiekaart zien. In alle onschuld vertelde hij het verhaal aan de lokale pers, waarna hem ter ore kwam dat hem een straf boven het hoofd kon hangen.

Volgens de CNE zijn zaken als deze zeer sporadisch en zal het geen invloed gehad hebben op de uitslag van de verkiezingen. Desalniettemin is het zaak het systeem van de gemeentelijke administraties onder de loep te nemen om problemen in de toekomst uit te sluiten. Dit klinkt mijns inziens inderdaad als een betere oplossing dan het vervolgen van de betreffende kiezer.

Bron: Jornal de Notícias

Lees ook:“Geen referendum over homohuwelijk”
Lees ook:Stemlokaal deelt verkeerde stembiljetten uit
Lees ook:Verdachte in zaak Madeleine geeft DNA monster
Lees ook:Portugezen kiezen voor sociaal-democraten
Lees ook:Moord in stemlokaal tijdens gemeenteverkiezingen Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.