Portugese homoseksuelen mogen geen bloed geven

In Portugal woedt sinds twee dagen een discussie over homoseksuele bloeddonoren, nu het Ministerie van Gezondheid heeft bevestigd in een brief aan de Ministerraad dat mannelijke homoseksuelen uitgesloten worden van het geven van bloed.

De discussie begon toen een parlementariër van het Bloco de Esquerda, João Semedo, het Ministerie van Gezondheid om opheldering vroeg omtrent de gang van zaken bij de bloedbanken. Het antwoord was dat mannelijke homoseksuelen inderdaad worden geweigerd, omdat zij tot de risicogroep zouden behoren. Deze mening wordt gedeeld door de directie van de Portugese bloedbank. Semedo sprak zijn verontwaardiging uit over de gang van zaken en noemde het discriminatie. Gabriel Olim, de directeur van de IPS (Instituto Português de Sangue) zegt dat het niets te maken heeft met discriminatie, want er zijn wetenschappelijke bewijzen dat homoseksuelen een risicogroep vormen. Niet alleen de mannelijke homoseksuelen, maar ook andere groepen worden uitgesloten, zoals de heteroseksuelen die in de laatste zes maanden een nieuwe partner kregen. Dagelijks worden 25% van de donoren geweigerd, aldus Olim.

De nationale organisatie van HIV/Aids Infectie vindt het standpunt van het ministerie en de IPS onzin. Volgens hun gegevens was in 2008 slechts 16,8% van de dragers van het virus homoseksueel of biseksueel. Meer dan de helft (57,6%) was heteroseksueel en bij 21,9% was de besmetting het gevolg van drugsgebruik. Bloeddonoren moeten op individuele basis worden beoordeeld en niet op basis van het behoren tot een bepaalde groep, want dit zegt helemaal niets, aldus de woordvoerder.

Ook de jonge socialisten en de organisatie voor de rechten van de homoseksuelen (ILGA Portugal) hebben zich afkeurend uitgesproken over de menig van het Ministerie. Daarnaast is de mening gevraagd van Eurocommisaris voor gezondheid Androulla Vassiliou, die stelde dat er geen enkele regelgeving bestaat binnen de Euopese Commissie die stelt dat homoseksuelen geen bloed zouden mogen geven. De voormalig nationale commissaris van de strijd tegen Aids, Machado Caetano, verklaarde dat Portugal het eerste land in Europa zou zijn waar homoseksuelen geen bloed mogen geven. Of de zaak in de Portugese regering besproken zal worden is nog niet bekend.

Bron: Diário de Notícias

Lees ook:Wereld Aids Dag: Portugal
Lees ook:Anti Aids commercial wint prijs
Lees ook:Foto expositie Algarve
Lees ook:Portugees ministerie wil schorsing Nederlandse oogarts
Lees ook:Johan Cruyff kiest kant van Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.