Eerste peiling in Portugal brengt weinig verrassingen

In opdracht van het Diário Económico voerde Marktest een eerste peiling uit omtrent het kiesgedrag van de Portugezen sinds de aanvang van de politieke crisis. De uitslag was nauwelijks verrassend: de populariteit van de PS keldert naar ongekende dieptes (24,5%) en de PSD wordt als het aangewezen alternatief gezien (46,7%).

Naast deze twee algemene conclusies zijn er enige nuances te constateren. Opvallend is het geringe vertrouwen in PSD leider Pedro Passos Coelho. Dit doet vermoeden dat de PSD zeker niet achterover kan zitten in de aanloop naar de verkiezingen. Ook José Sócrates en president Cavaco Silva verloren aan populariteit. Verder werd duidelijk dat de PSD samen met de CDS-PP (goed voor 6,3%) tot een meerderheid zou komen indien de verkiezingen vandaag zouden plaatsvinden. Het Bloco de Esquerda boekte winst en kwam uit op 8,9%, evenals het CDU dat 6,7% scoorde in de peilingen.

Alles wijst erop dat het tot nieuwe verkiezingen zal komen en daaraan zal een fanatieke en waarschijnlijk ook smerige strijd voorafgaan. De economische crisis zal centraal staan en er zal volop met beschuldigende vingers gewezen worden, hoewel de oorsprong meer verankerd ligt in de Portugese geschiedenis dan dat het te wijten is aan één van de regeringstermijnen van PS of PSD. Later vandaag zal Cavaco Silva een beslissing moeten nemen over het ingediende ontslag van de PS en wordt duidelijk of Portugal zich moet opmaken voor een nieuwe verkiezingsstrijd.

Lees ook:Herkozen Sócrates start verkiezingscampagne
Lees ook:Presidentsverkiezingen weinig spannend
Lees ook:Geen wolkje aan de lucht voor Portugese president
Lees ook:Portugese president zal niet bemiddelen in politiek conflict
Lees ook:Nieuwe regering geïnaugureerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.