Guimarães gekozen tot Culturele Hoofdstad van 2012

FOTO: MANUEL ANASTÁCIO

FOTO: MANUEL ANASTÁCIO

Gisteren werd de Portugese stad Guimarães gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2012. Burgemeester António Magalhães ziet het als de bekroning van jarenlang hard werken aan het culturele erfgoed van de Noord-Portugese stad. Maar het werk is nog niet gedaan, want nu de benoeming officieel is, dient er hard gewerkt te worden aan de voorbereiding van de activiteiten en het uitvoeren van verschillende projecten, zoals bijvoorbeeld de verbetering van de infrastructuur en het oprichten van een Wetenschappelijk Centrum. Je kunt wachten tot 2012, maar ook nu is de stad een bezoek waard!

Het historisch centrum van Guimarães staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed sinds 2001. De gebouwen van de stad spelen een belangrijke rol in deze benoeming. Volgens Unesco is de stad een goede weerspiegeling van de ontwikkeling van de bouwstijl vanaf de Middeleeuwen tot nu. Verder werden de bouwtechnieken die in de Middeleeuwen werden ontwikkeld in Guimarães overgebracht naar de Portugese koloniën in Afrika en Amerika. Vooral de Portugese architectuur in de periode tussen de 15e en 19e eeuw wordt duidelijk weergegeven door het stadsbeeld in het historisch centrum, aldus Unesco.

De stad is vooral bekend om zijn rol in het ontstaan van de Portugese natie en de verspreiding van de Portugese taal. Hier werd de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, geboren en hier riep hij de Portugese onafhankelijkheid uit. Het kasteel van Guimarães behoort tot de zeven wonderen van Portugal en is dus absoluut een bezoek waard. Daarnaast zijn er verschillende kerken te bewonderen, het stadhuis, het paleis van Justitie, het Paleis van de Hertogen van Bragança en de prachtige huizen aan de Rua de Santa Maria. Voor een overzicht van alle bezienswaardigheden en overige toeristische informatie kun je kijken op de website van de stad (ook in Engels). Een aantal beelden van de stad vind je in het volgende filmpje:

Lees ook:Beter Guimarães dan de Algarve
Lees ook:Semana Santa in Braga
Lees ook:Lissabon vóór 1755
Lees ook:Aveiro: miniatuur Nederland?
Lees ook:Eerste pousada van Porto opent deuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.