Routetip: rijden langs de Guadiana

Ben je op vakantie in de Algarve en wil je even ontsnappen aan de toeristische drukte van de kust? Een mooie route vind je aan de grens met Spanje. Rustgevende natuur en traditionele dorpjes geven een heel ander idee van het zuidelijke Portugal.

Op de Portugese oever van de Guadiana vinden we allereerst de plaats Vila Real de Santo António, de plaats die na de aardbeving van 1755 in slechts vijf maanden werd opgebouwd met kant en klare bouwmaterialen uit Lissabon. De Markies van Pombal ontwierp het stadsplan en het centrale plein is dan ook naar hem vernoemd (Praça do Marques do Pombal). De obelisk in het midden van het plein werpt een schaduw op het plein met zonnestralenpatroon. Hiermee is de stand van de zon af te lezen van het plein. Vanuit Vila Real de Santo António kun je met de veerpont oversteken naar het Spaanse Ayamonte aan de overkant van de Guadiana. Het is een kort ritje, waarbij je de auto ook mee mag nemen. In Ayamonte kun je leuke winkeltjes en typisch Spaanse pleintjes vinden (en natuurlijk een stuk goedkoper tanken).

Als je van Vila Real de Santo António naar boven rijdt kom je bij Castro Marim, een mooie historische plaats, waar je een fort en een kasteel kunt bezoeken. Er omheen vind je het natuurgebied Reserva Natural do Sapal, waar je flamingo´s en vele andere vogels kunt zien. Vanuit Castro Marim kun je de secundaire weg nemen naar Azinhal (dus niet de IC27!). Vlak voor je de plaats Odeleite bereikt kun je een afslag nemen naar Fonte Penedo en Foz de Odeleite. Vanaf hier kun je de weg direct langs de Guadiana volgen. Foz de Odeleite is een traditioneel dorpje, wat dagelijks overspoeld wordt door toeristen die de boottocht op de Guadiana rivier maken. Verderop kom je de rustiger dorpjes Alamo en Guerreiros do Rio tegen.

Als je verder slingert langs de rivier kom je uit in het prachtige middeleeuwse Alcoutim. Je kunt heerlijk door de straatjes slenteren en koffie drinken op het terras wat uitkijkt op de Guadiana. Als je besluit hier te lunchen zul je merken dat op de kaart aanmerkelijk meer riviervissen staan dan aan de kust. Aan de overkant van de Guadiana zie je het Spaanse Sanlúcar, wat je kunt bezoeken met een veerbootje.

Na Alcoutim zou je ervoor kunnen kiezen door het binnenland terug te rijden naar de kust. Je zou ook nog verder naar boven kunnen rijden, tot in de Alentejo, om het Moorse Mértola te bezoeken en het kaasdorp Serpa. In deze pitorreske dorpen kun je genieten van de overheerlijke Alentejaanse keuken. Kies vooral niet zelf iets van de kaart, maar laat je verrassen door de ober. En kabbel mee in het Alentejaanse tempo, want aan stress doen ze hier niet.

Lees ook:Gratis fietsen in Monte Gordo
Lees ook:Benfica te zien in Amsterdam Arena
Lees ook:Zoetigheden in Vila Real de Santo António
Lees ook:Regering zet plannen nieuwe tolwegen door
Lees ook:Monte Gordo kampt met muggenplaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.