Rita Redshoes: sprookjesachtige singer-songwriter

Wie denkt dat je in Portugal de hele dag fado op de radio hoort heeft het mis. Portugal is het Europese land waar de meeste buitenlandse muziek wordt gedraaid op de radio, vooral muziek uit Amerika en Engeland. Veel Portugese artiesten kiezen er ook voor om in de Engelse taal te zingen. Deze artiesten zijn veel minder bekend dan de fado zangeressen die we in Nederland veel tegenkomen. Tijd om eens enkele van deze Portugese artiesten onder de loep te nemen. Vandaag: Rita Redshoes

Rita RedshoesRita Redshoes is een 29-jarige Portugese zangeres die al lang meedraait in de muziekbusiness, maar pas de laatste jaren grote bekendheid verwierf als solo zangeres. In 1996 was Rita Redshoes nog gewoon Rita Pereira, die drumde in een theatergezelschap. Een jaar later werd ze leadzangeres en toetsenist van de band “Atomic Bees”. Na korte tijd bas gespeeld te hebben bij “Rebel Red Dog”, werd ze in 2003 toetsenist van de populaire zanger David Fonseca (waaraan haar werk ook bij vlagen doet denken). Door haar vocale bijdrage in het nummer Hold Still werd ze bekend onder het grote publiek.

In 2007 veranderde ze het voor de hand liggende Rita Pereira voor de naam Rita Redshoes, geïnspireerd door de Tovenaar van Oz en David Bowies Let´s Dance, en begon ze aan een solo carrière. Dit leverde de debuutsingel Dream on Girl en het debuutalbum Golden Era op. Golden Era, verpakt in een toepasselijke  rode cd case met gouden letters, bestaat uit dertien Engelstalige liedjes waarop Rita zingt en piano, synthesizer,  rhodes, glockenspiel en omnichord speelt. Het gitaarspelen en drummen laat ze voor even over aan haar bandleden. Ook is ze de schrijfster van zowel muziek als tekst van vrijwel alle songs.

Hoewel er een duidelijke popsound doorklinkt, is Rita Redshoes meer dan een mooi meisje dat liedjes zingt. Soms gaat het wat meer richting alternatief, soms klinkt een vleugje jazz en country. Het fantasiebeeld van het meisje met de rode schoenen klinkt door in dromerige liedjes als Minimal Sounds en Your Waltz. Verder kent het album gevoelige ballads als Blue Bird on a Sunny Day en Dream on Girl (het nummer wat een enorm succes werd via MySpace). Het bekendste nummer is The Beginning Song, ongetwijfeld bekend bij hen die in Portugal wonen en hieronder te zien.

Het tweede album van Rita Redshoes heet Lights & Darks en ligt sinds vorige maand in de Portugese winkels. Bij de CD hoort een DVD waarop 13 korte filmpjes staan die door verschillende artiesten zijn gemaakt om de nummers van Rita te vergezellen. In Nederland is deze CD/DVD nog niet verkrijgbaar. Golden Era vindt je wel in de Nederlandse winkels. Ook leuk: de videoclips van Rita Redshoes zijn altijd mooi, indrukwekkend of grappig. Check Youtube!

Lees ook:Sean Riley & The Slowriders: folk rock uit Portugal
Lees ook:Een vleugje Afrika: Sara Tavares
Lees ook:Grolsch bouwt feestje in Lissabon
Lees ook:Mazgani: klanken van de verloren liefde
Lees ook:De beste muziekfestivals: zomer 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.