Pelgrims beginnen aan wandeling naar Fátima

DE DRIE HERDERSKINDEREN

Toen ik eens een (notabene ongelovige) Portugees vroeg of het niet heel toevallig was dat Onze Lieve Vrouwe van Fátima verscheen op een moment dat de Kerk bijzonder impopulair in Portugal was, werd er geschokt gereageerd en werd mij snel de mond gesnoerd. Ik geloof dat hij verbaasd was dat ik niet direct door de bliksem werd getroffen of iets dergelijks. De verschijning in Fátima is bijzonder belangrijk voor de Portugezen. Dat is bijvoorbeeld te zien in de enome toestroom van gelovigen op 13 mei en 13 oktober. Momenteel maken grote aantallen gelovigen zich op voor de pelgrimstocht naar Fátima.

Elk jaar komen op 13 mei en op 13 oktober duizenden bedevaartgangers naar het heiligdom in Fátima om respectievelijk de eerste en laatste verschijning van de Maagd aan de herderskinderen te gedenken. Twee wandelroutes vormen de officiële bedevaartgang naar Fátima: een noordelijke en een zuidelijke. De noordelijke wordt het meest gebruikt, want dat gedeelte van het land kent de meeste actieve katholieken. De “Caminho do Norte” is 200 km lang en begint in Porto. Gelovigen die vanuit het zuiden komen nemen de 126 km tellende “Caminho do Sul” vanuit Lissabon.

Duizenden mensen zullen de komende dagen op de routes naar Fátima te zien zijn – elke dag een stukje vermoeider – om op 12 en 13 mei deel te kunnen nemen aan de herdenkingen. Tijdens de route ondersteunen honderden vrijwilligers de pelgrims op zogenaamde assistentieposten (59 posten op de noordelijke route en 15 op de zuidelijke). Bij aankomst staan nog meer vrijwilligers klaar om de bezoekers te begeleiden en zorgt de politie voor de orde. Het heiligdom heeft een omvang van 86400 m2, waar plaats is voor rond de 200.000 mensen.

Op 13 mei 1917 verscheen Onze Lieve Vrouwe van Fátima, in de gestalte van een stralend licht in een boom, aan drie herderskinderen: Lucía dos Santos, Francisco en jacinta Marta. Ze riep de kinderen op te bidden, boete te doen en offers te brengen om zielen te redden uit het vagevuur. Verder gaf ze aan dat ze gedurende zes maanden op dezelfde dag en hetzelfde uur aan de kinderen zou verschijnen en bij de laatste verschijning haar boodschap zou doorgeven. Op 13 oktober stonden de herderskinderen en 70.000 andere mensen te wachten op de verschijning. Het waren echter slechts de drie kinderen die haar zagen. De andere aanwezigen zagen wel de zon in grote vaart op de aarde afkomen, maar zich op het laatste moment weer terugtrekken (het Zonnewonder). De Maagd vertelde aan Lúcia drie geheimen: de eerste over vrede en hel (wat wordt geassocieerd met de beide wereldoorlogen), de tweede over de bolsjewiek dreiging uit Rusland en de derde die in eerste instantie geheim bleef. Lúcia deelde het geheim alleen met het Vaticaan en daar werd in 2000 verklaard dat het geheim de waarschuwing was van de aanslag op Paus Johannes Paulus II in 1981. Niet iedereen gelooft echter in deze verklaring. Sommigen zeggen dat het derde geheim een grotere ramp voorspelde.

Lúcia leefde nog tot 2005. Ze schreef een boek over haar herinneringen dat je online kunt lezen. De website van het heilidom van Fátima vind je hier (in Portugees of Engels).

Lees ook:The 13th Day: film over verschijning van Fátima
Lees ook:Duizenden bedevaartgangers op weg naar Fátima
Lees ook:Paus Benedictus XVI naar Fátima
Lees ook:Film over het wonder van Onze Lieve Vrouwe van Fátima
Lees ook:Mode ontwerpster vraagt aandacht voor Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.