Is er nog iets anders dan voetbal?

Voetbal is, samen met eten, één van de favoriete gespreksonderwerpen van de gemiddelde Portugees. Portugezen zíjn zo ongeveer voetbal. Tijdens de zomerstop van het veldvoetbal kijk je op de televisies in de Portugese restaurants dus naar de zaalvoetbalcompetitie. En de Record, A Bola en O Jogo zijn de best verkochte kranten (officieel sportkranten, maar eigenlijk voetbalkranten dus). Maar gebeurt er eigenlijk op sportgebied nog iets anders daar? Jazeker! Alleen de andere populaire Portugese sporten zijn nou net díe sporten waar je in Nederland minder van hoort.

Deze week behaalde het Portugese Nationale Rolhockey Team de halve finales van het Wereldkampioenschap Rolhockey. Even voor de duidelijkheid: het gaat hier dus over hockey in de zaal op rolschaatsen. Vanavond spelen de Portugezen om de 3e plaats tegen Brazilië. Nederland deed overigens ook mee en behaalde de 14e plaats.

Atletiek is in Portugal populair door de grote succesen van Francis Obikwelu (sprinter), Nelson Évora (hink-stap-sprong en verspringen) en Vanessa Fernandes (triatleet en duatleet). Wel opvallend is dat veel van de succesvolle Portugese atleten eigenlijk een andere nationaliteit hadden, maar nu voor Portugal uitkomen.

Een derde sport die je nog wel eens tegen komt in de sportkranten is basketbal. Er wordt een uitgebreide nationale competitie gespeeld. Desondanks is het nationale team toch niet bepaald sterk te noemen. Slechts tweemaal slaagden ze er in deel te nemen aan het Eurobasket. In 1951 werden ze 15e van de 18 deelnemende landen. In 2007 wonnen de Portugezen de tiende plaats. In augustus worden de kwalificatiewedstrijden gespeeld voor Eurobasket 2009, dus laten we hopen dat ze er weer eens bij zijn.

Eenzelfde soort situatie zie je bij het handbal: een populaire sport in Portugal met een actieve competitie, maar op Europees niveau pakken ze geen grote prijzen. Wat de gemiddelde Portugees helemaal niet zal weten, maar wat wel grappig is om te vertellen, is dat de Portugezen best goed zijn in korfbal (corfebol genoemd). Het nationale team werd zelfs al eens derde op het EK (uiteraard na Nederland en België). Vooral rond Lissabon vind je zo nu en dan wel eens een korfbalvereniging.

Je kunt je afvragen of geld iets te maken heeft met de beperkte Portugese internationale successen in andere takken van sport. Dat de grote bedrijven de voetbalclubs willen sponsoren ligt voor de hand, maar als zwemmer, judoka, korfbal- of volleybalteam zal het waarschijnlijk lastiger worden. En met meer dan 800 km kustlijn is het ook bijzonder dat je niet meer van de Portugezen hoort in de watersport (met als grote uitzondering natuurlijk surfer Tiago Pires). En waarom hoor je niet meer van ze in de wielersport? Op het moment is de beste Portugees in de tour Sérgio Paulinho op de 67e plaats. Portugal is en blijft voetbal. De rest zijn de kruimels van de cake.

Lees ook:Portugees goud op EK indoor atletiek
Lees ook:Sporting krijgt cadeautje van FC Twente
Lees ook:Nog een Braziliaan naar Portugees nationaal elftal?
Lees ook:Portugal misschien toch naar WK Zuid-Afrika
Lees ook:Communisten vieren feest

Eén reactie op “Is er nog iets anders dan voetbal?

  1. M. Buijs

    Vergeet strand voet/volley bal niet, is heel populair in Portutugal, en ze zijn er erg goed in.

    Groet, Marc.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.