Groen licht voor derde brug over de Taag

Nadat gisteren het Ministerio de Ambiente (Ministerie van Milieu) een positief rapport presenteerde, kregen de plannen voor bouw van een derde brug over de Taag groen licht. De brug die ertoe dient de belasting van de beide bestaande bruggen (25 April en Vasco da Gama) te verlichten zal geplaatst gaan worden tussen Chelas en Barreiro. Hoewel veel betrokken partijen opgelucht ademhaalden na de bekendmaking van de resultaten, zijn er ook enkele partijen die alles behalve gelukkig zijn met de uitkomst.

Het gaat om een investering van 1.7 miljard euro. De brug zal behalve gemotoriseerd verkeer ook plaats bieden aan de spoorwegen. Het Ministerie van Milieu erkent dat de brug een belasting zal zijn voor het milieu door luchtvervuiling en geluidsoverlast, maar heeft daarmee rekening gehouden door in het rapport enkele voorwaarden te stellen. Zo eist het Ministerie in de eerste plaats dat de tolkosten voor het gebruik van de brug hoger zijn tijdens de spitsuren, om zo automobilisten te ontmoedigen de brug op deze tijdstippen te gebruiken. In de tweede plaats zal er een maximumsnelheid van 80 km per uur moeten worden opgelegd om de uitstoot van CO2 te beperken. De derde voorwaarde is dat de brug één baan exclusief zal openstellen voor openbaar vervoer en touringcars om deze collectieve vervoersmiddelen te bevoordelen. Tenslotte dient het railvervoer ook altijd voorrang te krijgen boven het wegvervoer.

De overheid en de betrokken gemeenten reageerden positief op het rapport van het Ministerie van Milieu en beloofden onmiddellijk te voldoen aan de gestelde voorwaarden. Milieuorganisatie Quercus is het echter helemaal niet eens met de resultaten van het rapport. Zij stellen dat het een grote fout is van de regering om een deel van de brug te gebruiken voor wegvervoer. Ze zijn niet tegen een derde brug, maar deze zou alleen in dienst van de spoorwegen moeten zijn, om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Volgens hen zou de luchtvervuiling en geluidsoverlast ten gevolge van het autoverkeer ingaan tegen de regels van de Europese Commissie. Zij hebben dan ook verklaard hier hun klacht in te gaan dienen.

Een andere groep die zeer ontstemd is door de ontwikkelingen is de Comunidade Portuária de Lisboa, oftewel de havengemeenschap van Lissabon. Zij zien vooral bezwaren in de manier waarop de brug gebouwd zal worden, namelijk zeer laag boven het water. De gewenst hoogte van 42,5 meter zal de doorgang van de grotere schepen onmogelijk maken, wat grote gevolgen zal hebben voor de havenactiviteiten. De terminals zullen moeilijker bereikbaar zijn en de concurrentiepositie ten opzichte van andere havens zal verslechteren.

Duidelijk is dat ondanks er nu eindelijk een beslissing is gevallen de laatste woorden er nog lang niet over zijn gezegd.

Bron: www.rtp.pt

Lees ook:Vliegveld en brug moeten wijken voor crisis
Lees ook:Portugees ministerie wil schorsing Nederlandse oogarts
Lees ook:Portugal promoot elektrische auto
Lees ook:Onderdelen noodbrug bereiken Madeira
Lees ook:De nieuwe Portugese regering

2 reacties op “Groen licht voor derde brug over de Taag

  1. Martino

    Mooie brug.

      /   Beantwoorden  / 
  2. willekekoerhuis

    Ja indrukwekkend hè de Vasco da Gama brug… Ben zeer benieuwd hoe de 3e brug er uit zal komen te zien!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.