Immigranten protesteren in Lissabon

Zei ik enkele weken geleden nog dat het altijd zo rustig is in Portugal met en rond de immigranten, werd er gisteren een grote protestmars georganiseerd in Lissabon. 36 verschillende organisaties organiseerden het protest, wat als thema “gelijke rechten” had.

De deelnemers aan de mars waren voornamelijk niet-Portugees sprekende Afrikanen en Aziaten. Volgens de organisatie liepen er vijfduizend mensen mee, maar volgens de politie waren het er duizend. De immigranten wilden voornamelijk artikel 88 van de wet van 23 juli 2007 onder de aandacht brengen, waarin wordt gezegd dat er alleen recht is op een verblijfsvergunning als men een arbeidscontract heeft. Maar de wet zegt ook dat het strafbaar is om een illegaal in dienst te nemen, dus dan zou een arbeidscontract onmogelijk zijn. De organisaties willen dat er een 90 dagen visum komt, waarmee de immigrant de mogelijkheid heeft werk te vinden, zodat hij vervolgens de verblijfsvergunning kan aanvragen.Sinds de wet van juli 2007 van kracht werd vroegen 60.000 mensen asiel aan in Portugal. Slechts 24.000 mensen lukte het om een verblijfsvergunning te krijgen. De andere 36.000 struikelden bij artikel 88.

Een ander bezwaar tegen de wet is de hoge inkomenseis bij het verlengen van de verblijfsvergunning of gezinshereniging. Er moet rond de 900 euro per maand worden verdiend, wat ver boven het minimumloon van Portugal ligt. Vervolgens vindt men ook de kosten die gemaakt moeten worden voor het verkrijgen en verlengen van de verblijfsdocumenten buitensporig hoog. Er werd ook geprotesteerd tegen het misbruik van immigranten op de werkvloer en tegen xenofobe en rascistische uitingen. Tenslotte pleitte men voor stemrecht en meer rechten voor de vrouwelijke immigrant.

Bron: www.esquerda.net

Lees ook:Steeds meer Portugezen de grens over
Lees ook:Dubbel zoveel deelnemers aan Gay Parade Lissabon
Lees ook:Aantal Oost-Europese immigranten blijft toenemen
Lees ook:Amnesty doet verslag van onrecht in Portugal
Lees ook:Sporting afgeslacht door Bayern: 1-7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.