Steeds meer Portugezen de grens over

Wegens de emigratiedrang onder de Portugezen en een uittocht van immigranten neemt de Portugese bevolking steeds meer af. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het INE. In 2001 verlieten 9.800 mensen het land, maar vorig jaar waren dat er maar liefst 20.357. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de oplopende werkloosheid (van 4% naar 7,7%). Immigranten pakken hun biezen, omdat vooral in de bouwsector de arbeidsmarkt aanzienlijk is teruggelopen. Maar ook veel Portugezen kunnen geen werk meer vinden in bepaalde sectoren en kiezen voor het buitenland.

Daarnaast is er een andere groep die Portugal verlaat: dit zijn jonge, hoogopgeleide mensen, die wel een baan hebben, maar liever in het buitenland wonen. Dit is de groep die vooral veel zorgen baart, aldus een econoom, omdat deze groep juist de verslechterde economie een nieuwe impuls kan geven.

Desondanks zijn er ook een hoop nieuwe immigranten die het land binnenkomen. Het saldo tussen immigranten en emigranten is nog altijd positief, maar neemt wel veel terug in de laatste jaren. In 2002 kwamen er 70.000 meer migranten binnen dan er weg gingen. Vorig jaar waren dit er nog slechts 9361. Er is echter de hoop dat bij het aantrekken van de economie ook weer meer migranten hun weg naar Portugal zullen vinden.

Bron: Público

Lees ook:Portugal meest genereus in integratie politiek
Lees ook:Portugal beperkt toestroom migranten
Lees ook:Aantal Oost-Europese immigranten blijft toenemen
Lees ook:Portugezen kiezen voor goedkopere boodschappen
Lees ook:Meer dan tien miljoen Portugezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.