Explosieve situatie in achterstandswijk van Setúbal

In Setúbal is sinds vrijdag een strijd gaande tussen de politie en gewapende bendes. Elk uur melden de kranten dat er nieuwe schoten zijn gehoord in de wijk Bela Vista. Het begon allemaal op 29 april toen de 23-jarige Antonio de Jesus Vieira, alias “Toninho Tchibone” werd neergeschoten door de politie na een achtervolging. Hij zou deel uitmaken van een bende van vijf die met wapens een bestuurder van een BMW 530D dwongen zijn auto af te staan. Met de gestolen wagen reden ze naar de Algarve, waar ze in Alvor een pinautomaat ramden en de inhoud meenamen (een uiterst populair misdrijf in Portugal de laatste tijd). De politie zette de achtervolging op de mannen in, waarbij een schot werd gelost dat Toninho in zijn nek trof. De man overleed twee dagen later aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in Lissabon. Na zijn begrafenis afgelopen donderdag sloeg de vlam in de pijp in de wijk Bela Vista.

Na de begrafenis trokken zo´n 200 mensen door de wijk om Toninho eer te bewijzen. Op weg naar het ouderlijk huis kwam de groep langs het gebouw van de PSP (Polícia Segurança Pública). Wat er daarna gebeurde wordt op verschillende manieren uitgelegd. Volgens de PSP gooide de groep stenen naar het gebouw en probeerde men het gebouw binnen te dringen. Met auto´s en motoren reden ze op hoge snelheid langs het gebouw om de politie te provoceren. Die schakelde de ME in om de zaak onder controle te houden. Er werden vier schoten gelost met een shotgun om de menigte te kalmeren. Een nicht van Toninho verklaarde echter dat de PSP begon met provocaties door zomaar vier maal in de lucht te schieten toen de groep voorbijkwam.

De groep van uiteindelijk 300 mensen verdween rond 21.45 uur van de straat en de rust leek terug te keren. Maar later werden er molotov cocktails naar de politie gegooid, zelfs vanuit omliggende gebouwen. Het gebied werd direct afgesloten en een zoektocht werd gestart naar de daders. Er werd alleen een zak gevonden met nog meer molotov cocktails.

De volgende dag leek het rustig te zijn geworden en werd de ME naar huis gestuurd. In de middag werden echter vanuit een voorbijrijdende auto drie schoten gelost op het gebouw van de PSP. De ME werd opnieuw opgetrommeld om de PSP te beschermen en verdere problemen te voorkomen. Toch werden gedurende de volgende nacht auto´s, een motor en vuilniscontainers in brand gestoken.

Vandaag werden de inwoners van de wijk gerust gesteld door de gouverneur van het district Setúbal, dat de situatie onder controle zou zijn. Rond 18.00 uur werden er echter opnieuw schoten gehoord in de wijk. Direct daarna zou de ME zijn opgerukt. De toegangswegen naar de wijk worden in de gaten gehouden door de politie en verdachte auto´s worden doorzocht. Nog geen uur geleden berichtten de media dat er om 22.15 uur opnieuw twee schoten zijn gehoord, evenals een explosie. De details over de laatste incidenten zijn nog niet bekend.

De Bairro da Bela Vista is een sociale achterstandswijk met zo´n 6000 inwoners van zeer gevarieerde komaf. Portugezen, Kaap-Verdianen, Timorezen, Angolanen en zigeuners wonen door elkaar heen. Geweld is niet nieuw in de wijk. Al in 2006 noemde de krant Diario de Notícias de wijk een kruitvat wat op het punt staat te ontploffen. Een anonieme politieagent vertelde aan de krant dat verschillende collega´s vreesden voor hun leven in de wijk waar drugshandel en wapenhandel vrijwel niet onder controle te krijgen zouden zijn.

Lees ook:Rustige nacht in Setúbal
Lees ook:Politie pakt mensen op na nieuwe ongeregeldheden
Lees ook:Vervuilende auto´s mogen binnenstad niet meer in
Lees ook:Negen doden tijdens paasweekend in Portugal
Lees ook:Tienermoeder doodgeslagen in leegstaand gebouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.