Zullen de Portugezen uitsterven?

baby-speenUit onderzoek van Eurostat bleek gisteren dat Portugal in de top drie staat van Europese landen waar de minste kinderen per inwoners worden geboren. Met een cijfer van 9,4 geboortes per duizend inwoners, blijft Portugal alleen achter Duitsland (7,9) en Oostenrijk (9,1). De meeste baby´s worden geboren in Ierland (16,8), Engeland (12,8) en Frankrijk (12,7). Over alle zevenentwintig landen van de EU gemeten was het cijfer op 1 januari van dit jaar 10,7.

Socioloog Leston Bandeira verklaarde in een interview met het digitale tijdschrijft In Verbis, dat het dalende geboortecijfer hem niet verrast. Economische crisis en de geboorte van kinderen zijn nauw met elkaar verbonden in een samenleving met weinig sociale zekerheid, aldus Bandeira. In Portugal wordt er bij tijden van financiële moeilijkheid al snel besloten het krijgen van een kind uit te stellen.

Daar het sterftecijfer toeneemt komt de vraag op of de Portugezen aan het verdwijnen zijn. Vergrijzing is ook in Portugal een actueel thema: tegenover elke 100 jongeren staan 118 ouderen. Bandeira beaamt dat sinds 2007 de bevolkingsgroei een negatief saldo heeft (met uitzondering van een beperkte opleving in 2008). De grote aantallen immigranten die het land aantrekt, en het relatief hoge geboortecijfer onder deze immigranten, trekken de balans redelijk recht. Volgens cijfers van Eurostat zal er tot 2035 dan ook sprake zijn van een lichte toename in het aantal “Portugezen”.

Lees ook:Buitenlandse vrouwen krikken geboortecijfers op
Lees ook:Aantal Oost-Europese immigranten blijft toenemen
Lees ook:Werkloosheid Portugal stijgt naar 10,5%
Lees ook:Portugese straten een stuk veiliger geworden
Lees ook:Helft van de jongeren woont nog bij ouders

Eén reactie op “Zullen de Portugezen uitsterven?

  1. Carlinhos

    Zullen de Portugezen uitsterven? NAO OS ESTRANGEIROS E QUE VAO PARA CASA.

    VOTA PNR

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.