Portugezen op vakantie in Spanje

vakantieDe Portugese president Cavaco Silva riep de Portugezen op om hun vakanties binnen de eigen grenzen te vieren, om zo de Portugese economie en werkgelegenheid te stimuleren. Dat dit niet veel hielp wees een onderzoek uit van het bureau Marktest. Het blijkt namelijk dat de Portugezen nog steeds het liefst naar de oosterburen gaan om hun vakantie te vieren. Spanje blijft met 12,8% de favoriete vakantiebestemming.

Een aantal jaar geleden had ik het er met een Portugese familie over waarom Spanje zo aantrekkelijk is. Portugezen geven namelijk net zoveel af op de Spanjaarden als de Nederlanders op de Duitsers. Dus waarom wil je er dan wel je vakantie doorbrengen? Volgens de familie, trouwe Benidorm- (of all places…)gangers, had het te maken met de kosten. Zij vonden de Algarve veel te duur als het ging om een weekje half pension in een redelijk hotel. Dan waren ze veel goedkoper uit met een busreis naar de Costa Blanca. Ik vroeg waarom ze dan niet in één van appartementen logeerden die andere familieleden bezaten in de Algarve. Dit was echter geen optie, omdat je in een appartement verplicht was zelf weer aan het koken te slaan en daar hadden de dames van de familie echt even geen zin in. Tja, dan maar Benidorm, waarom niet?

Het argument van de kosten vind je ook volop terug in de online reacties op de onderzoeksresultaten. De Portugese hotels worden ervan beschuldigd alleen goedkope pakketten aan te bieden aan de buitenlandse toeristen, terwijl de Portugezen zelf het volle pond moeten betalen. In één reactie werd gezegd dat een week Marbella de helft van de prijs was van een week Madeira. Gelukkig komen er ook massa´s Spanjaarden naar Portugal, dat trekt de balans weer enigszins recht. Alhoewel, op het terras van een restaurant in Tavira zag ik eens een gezin van vijf Spanjaarden met zijn allen een vorkje prikken in één bord pasta. Ook bevriende obers in verschillende restaurants beamen dat de Spanjaarden erg houden van het delen van gerechten. Daar worden de Portugezen uiteraard ook niet rijk van.

Tenslotte: waar gaan de Portugezen nog meer graag naar toe? Twaalf procent kiest voor Frankrijk en 8,7% neemt het vliegtuig naar Brazilië. Wie in de regio Lissabon woont heeft vooral een voorkeur voor de Verenigde Staten.

Lees ook:Spanje en Portugal één land?
Lees ook:Meerderheid Portugezen op vakantie in eigen land
Lees ook:Bijna 2 miljoen Portugezen leven van minder dan 414 euro per maand
Lees ook:Verzekeringen willen niet opdraaien voor kosten Mexicaanse griep
Lees ook:Successtory Nederlands gezin in Alentejo

4 reacties op “Portugezen op vakantie in Spanje

  1. v rijhen

    8 procent zal natuurlijk Brazilliaanse roots hebben.
    Maar wat zo gek is, idd dat Nederlanders niet zo van Duitsers houden vanwege de geschiedenis, al moet ik zeggen dat Nederlanders de laatste jaren weer een bijzonder liefde ontwikkelen voor de Duitsers.
    Maar kennelijk hebben wij met zijn allen maling aan elkaars geschiedenis. We hebben niks te maken met de tragiek en geschedenis van Spanje waar de Portugezen kennelijk meer moeite mee hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Devil157

    Ja ik denk dat Nederland raar denkt over Duitsers en er een beetje hekel aan hebben omdat het in de geschiedenis niet goed ging.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Piet

    Spanjaarden komen de laatste jaren trouwens wel massaal naar de Algarve, al zal dat als de plannen voor tolheffing op de A22 doorgaan wel een stuk minder worden volgend jaar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.