Algarve picknickt op Dag van de Arbeid

SLAKKEN VOOR HET OPRAPEN

SLAKKEN VOOR HET OPRAPEN

De Dag van de Arbeid, die internationaal op 1 mei gevierd wordt, is een officiële feestdag in Portugal. Hier wordt het de dag van de Arbeider genoemd, in plaats van dag van de Arbeid. Sinds de val van de dictatuur in 1974 wordt deze dag actief gevierd en ook als soort verlengde van de Anjerrevolutie gezien. De vakbonden UGT en CGTP organiseren verschillende festiviteiten in vooral Lissabon en Porto. Ook de socialistische en communistische partijen besteden speciale aandacht aan de dag van de Arbeider. In de Algarve gaat het er iets minder activistisch aan toe, want daar trekt men de dennenbossen in om uitgebreid te picknicken en te zoeken naar slakken.

Dat hele families, verenigingen en vriendengroepen de bossen intrekken heeft buiten de gezelligheid een extra doel. De eerste mei wordt namelijk ook beschouwd als het slakkenseizoen. Vanaf deze dag zie je veel Portugezen met een emmertje door het land gaan op zoek naar slakken. Die worden dan vervolgens bereid op de manier die bij de regio hoort (dus in het geval van de Algarve met weinig meer dan zout en oregano). De eerste caracolada (caracol=slak) van het seizoen wordt traditiegetrouw gegeten op de Dag van de Arbeider.

In de loop van de maand mei vindt je ook her en der in de Algarve de Festas do Caracol, oftewel festivalletjes in het teken van de slak, waar je volop mee kunt eten. Bijvoorbeeld: 12-13 mei in Castro Marim of 14 mei in Ferreiras. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan|

Lees ook:Slakkenfestival in Algarve
Lees ook:Zelf maken: Caracois à Portuguesa
Lees ook:Maak kennis met de Ovos Moles
Lees ook:Queima das Fitas in Coimbra van start gegaan
Lees ook:Middeleeuwse feesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.