Zelf maken: Kip Piri Piri

frangoHet is volop barbecueweer in Nederland en daarom voor de Portugal liefhebbers hier het ultieme barbecue-recept: Kip piri-piri! Een tijdje geleden had ik het genot dit heerlijke gerecht voorgeschoteld te krijgen tijdens een barbecue met Portugese en Nederlandse vrienden. Gelukkig waren de Portugezen bereid het recept prijs te geven. Weg met de hamburgers en de spareribs, want dit is pas écht lekker:

Om te beginnen moet je op pad om een hele kip te kopen. Dat is in Nederland nog niet altijd even makkelijk, omdat ze vaak alleen gemarineerd worden verkocht of ontzettend klein zijn. Ik koop mijn kip altijd bij de poelier, maar sommige supermarkten hebben ze ook. Deze kip snij je in twee stukken die je op de hete barbecue legt. Ondertussen maak je in een kommetje de marinade: meng 200 ml olijfolie met 50 gram boter, sap van een halve citroen, een gesnipperde teen knoflook (of meer als je wilt),  zout naar smaak en 5-7 druppels piri piri (kun je hier en daar vinden in de supermarkt, maar zo niet dan kun je gewoon tabasco gebruiken). Haal de kip kort van de barbecue als deze begint te garen. Strijk met een boterkwastje de marinade op de kip. Leg de kip opnieuw op de barbecue en laat verder garen. Breng opnieuw marinade aan als de kip klaar is. Snijd de kip pas daarna in stukken.

De kip eet je uiteraard met zelfgemaakte frietjes en een salade van tomaat, ui, olijfolie, azijn en zout. Smakelijk!

Lees ook:Zelf maken: Espetada Madeirense
Lees ook:Favoriete restaurants: Ramires in Guia
Lees ook:Zelf maken: Camarão com Cerveja
Lees ook:De Portugese keuken
Lees ook:Zelf maken: Cabrito Assado

5 reacties op “Zelf maken: Kip Piri Piri

  1. M. Buijs

    De piri piri is makkelijk zelf te maken en blijft maanden goed:
    Gedroogde spaanse pepertjes met pinda of noten olie bij elkaar doen
    Het geheel met een staafmixer fijnmaken.
    Sterke drank (macieira, brandy of whisky) toevoegen en enkele dagen laten staan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marlou

    Wil, je bent de limao vergeten! Een halve uitknijpen en dan erbij in (in de pan waar je de rest in hebt gegooid).

      /   Beantwoorden  / 
    1. willekekoerhuis

      Haha, was ik toch niet meer helemaal in staat om alles goed te onthouden. Thanks, heb het toegevoegd.

        /   Beantwoorden  / 
  3. willy barends

    ben al tijden op zoek naar een lekkere piri olie maar hoe staat het met de verhoudingen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. willekekoerhuis

      Ja, die vraag stelde ik ook aan de Portugezen. Zij lachten, want die Nederlanders ook altijd met hun “zoveel gram van dit en zoveel cl van dat…”. Je moet het proeven en aanpassen totdat het is zoals je het wilt, zeiden ze…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.