Categorie: "Eten en drinken"

Kastanjetijd

DSC00198Vannacht gaat de klok een uur achteruit. Lekker een uurtje extra slapen, maar ook het begin van donkere en korte dagen. Niet persé de tijd waar we heel vrolijk van worden, maar hier en daar zijn er van die dingen waar je je toch op verheugd. Goed voorbeeld: de kastanjetijd. Als je de komende maanden in een willekeurige Portugese stad een wandeling maakt stuit je ongetwijfeld op de overheerlijke geur van geroosterde kastanjes. Mobiele kraampjes plaatsen zich op de drukste plekken in het centrum en hongerige, koude passanten doen zich tegoed aan een puntzak kastanjes, op smaak gebracht met zout.

Goedkoop dineren in Lissabon of Porto

Na het succes van de eerste “Lisboa Restaurant Week” afgelopen mei, zal deze maand de tweede editie plaatsvinden. Van 8 tot 18 oktober kun je in verschillende kwaliteitsrestaurants van Lissabon terecht voor een drie gangen diner voor de prijs van slechts €20- per persoon. Eén euro hiervan gaat bovendien naar het goede doel.

Maak kennis met de Ovos Moles

ovos-molesEén van de traditionele zoetigheden van Aveiro zijn de Ovos Moles, kleine zoete gebakjes/koekjes die gemaakt worden van eierdooiers en suiker. Je vindt ze in allerlei vormpjes met een maritiem motief, zoals schelpen, slakken, of vissen. In de Oficina do Doce in Aveiro kun je zien hoe deze en nog veel andere regionale zoetigheden ambachtelijk worden gemaakt. Je kunt je bakkunsten ook zelf op de proef stellen en natuurlijk volop proeven!
Adres: Rua João Mendonça, n.º 23.
Telefoonnummer:
(00351) 234 098 840.
Openingstijden: Oktober t/m mei 10.00-17.00 uur, Juni t/m September 10.00-19.00 uur.

De beste Portugese kaas

Queijo Fresco

Queijo Fresco

Nederlanders zijn echte kaaseters en dan vooral de mooie gele kazen met grote gaten. In Portugal houden ze ook van kaas, maar die smaakt over het algemeen heel anders. Dit komt vooral omdat wij gewend zijn aan kaas van koeienmelk, maar in Portugal is het over het algemeen de schapen- en geitenmelk die dienen als basis voor de kaas. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de queijo fresco, de ongerijpte kaas die er uitziet als een witte pudding (héérlijk op een sneetje Portugees brood met wat zout erover) en de queijo curado, de gerijpte kaas, die echter over het algemeen niet zo lang gerijpt wordt als onze Nederlandse kaas. De meeste toeristen vinden de Portugese kazen niks, maar mocht je een uitzondering zijn en er wél van kunnen genieten, vind je hier een lijstje met de allerbeste:

Wijn uit een ecologische fles

De Portugese Adega da Ervideira is een pionier als het gaat om ecologisch verantwoord wijn produceren. Al jaren zoeken ze continu naar nieuwe middelen om het produktieproces zoveel mogelijk milieuvriendelijk te laten verlopen. De nieuwste toepassing is de zogenaamde Bordalesa Eco, oftewel de ecologische fles waarin de wijn vanaf nu verkocht zal worden. De fles is identiek aan de voorgaande flessen, behalve dat hij voor 90% bestaat uit gerecycled glas. Het enige verschil is dat de fles hierdoor 6% lichter is geworden én natuurlijk een stuk milieuvriendelijker.

Wat de Portugees eet bij zijn biertje

Zoals de Spanjaarden verslaafd zijn aan het eten van pipas (gezouten zonnebloempitten) tijdens het drinken van bier, zo doet de Portugees zich tegoed aan tremoços, oftewel lupinen. Voor wie niet weet wat het is klinkt het wellicht meer als een bloem dan als een lekkere snack voor bij een borrel. En dat is niet eens zo gek gedacht, want tremoços zijn de zaden van de bloem lupine, vooral van de witte lupine (lupinus albus). De Egyptenaren eten de lupinen al drieduizend jaar lang. De tremoços zijn ontzettend gezond, bijvoorbeeld door de vezelrijkheid en de vitamine B. Ze smaken misschien naturel wat meelderig, maar de Portugezen weten ze op allerlei manieren op smaak te brengen: met peterselie, azijn en knoflook of met pepers, koriander en knoflook. In de meer traditionele cafés krijg je gratis een schoteltje tremoços bij je biertje. Je kunt ze ook gewoon in de supermarkt kopen. Oppassen voor degenen met een pinda-allergie: dikke kans dat je ook voor tremoços allergisch bent, want net als de pinda komen ze van de vlinderbloemenfamilie.

De lekkerste sangria

Waarom je hier in Nederland nooit een lekkere kan sangria kan bestellen op het terras is me een raadsel. Misschien omdat we hier denken aan van die smakeloze pakken sangria waar een appel en een sinaasappel in worden klein gesneden. Tja, dat is inderdaad niet echt een succes. In Portugal kun je in veel restaurants en bars kiezen uit allerlei verschillende sangria´s: met vinho verde, rosé of rode wijn, met kaneel of met aardbeien… Er zijn eindeloze variaties. Als je het zelf wilt proberen vind je één van de Portugese recepten voor sangria hier :

Online verse vis bestellen

Voor inwoners van de regio Lissabon is het tegenwoordig heel makkelijk om aan verse vis te komen. De site Peixe Fresco biedt de mogelijkheid om een grote keus aan vis en zeevruchten online te bestellen, waarna de bestelling netjes wordt thuis gebracht. Je moet bestellen vóór donderdag 17.00 uur en dan krijg je het gratis thuisbezorgd op vrijdagmiddag of zaterdag. De vis wordt vers geleverd vanuit de haven van Sesimbra. Het geldt helaas alleen voor de regio Grande Lisboa (Lissabon, Oeiras, Almada, Seixal en Sesimbra). Mocht je toevallig hier wonen en zin hebben in een visje, de site heet www.peixefresco.com.pt.

Historische cafés van Lissabon

De meeste van de historische cafés van Lissabon zijn inmiddels verdwenen. Ze hebben een ander commercieel doel gekregen of hebben plaats gemaakt voor bijvoorbeeld parkeergarages. Toch zijn er nog een paar te vinden:
- Café A Brasileira: de bekendste van allemaal, vooral door het beeld van Fernando Pessoa op het terras. Het werd in 1905 geopend, middenin de wijk Chiado. Allereerst moesten de lisboetas weinig hebben van het café met de smerige Braziliaanse koffie, maar vanaf de jaren ´20 werd het een beroemd café bij intellectuelen en kunstenaars.

De lekkerste zeevruchten van Portugal op een rij

De eendenmossel ziet er vreemd uit, maar smaakt lekker

De eendenmossel ziet er vreemd uit, maar smaakt lekker

Lekker, lekker, lekker, dat zijn de zeevruchten die Portugal ons biedt. Dankzij de vele kilometers kustlijn is er aan zeevruchten geen gebrek en er zijn vele verschillende soorten. Een Portugese website zette de allerbeste soorten op een rijtje van noord naar zuid, dus waar je ook bent in Portugal, kijk op het volgende lijstje om te zien welk gerecht je niet over mag slaan:
- Santola de Viana: spinkrab uit Viana do Castelo bereid met portwijn
- Camarão de Espinho/Afurada: garnalen uit Espinho of Afurada, een kleinere garnaal met veel smaak die in de regionale rijstschotels en açordas wordt verwerkt
- Lavagante Azul de Nazaré: blauwe kreeft uit Nazaré, de duurdere kreeft, want hoewel hij de grootste is van de kreeftensoorten, duurt het lang voor hij die grootte heeft bereikt