Categorie: "Eten en drinken"

Jonnie Boer kookt in de Algarve

jonnie_boerVoor de vierde keer wordt in het prestigieuze Vila Joya hotel in Albufeira het internationale gourmet festival “A Tribute to Claudia” georganiseerd. Een negental topkoks zullen van 16 tot en met 24 januari hun kunsten laten proeven. Komende maandag is het de beurt van de Nederlandse topkok Jonnie Boer, bekend van het driesterren restaurant de Librije in Zwolle. Een hapje mee eten? Dat kan voor een bedrag van €250,-. Klik hier voor meer info.

Eetcultuur van de Alentejo

reneppluijmOp de valreep, dus hopelijk heb je nog geen plannen, maar vanavond zal de eetcultuur van de Portugese Alentejo aan bod komen in het RTL4 programma Pluijm op Pad. Het begint om 22.30 uur, dus wie weet lees je deze tip nog net op tijd. Toch gemist? Klik dan hier voor de site om de aflevering online te bekijken. Vanaf 23.32 vanavond is het via deze weg te zien.

Sagres brengt bierfles met kurk

ficheiro3857_cfajrsyqbigHet Portugese biermerk Sagres heeft het allereerste Portugese bier in een fles met kurk op de markt gebracht. De speciale editie van de Sagres Bohemia Reserva 1835 lijkt op het eerste gezicht meer op een fles champagne, maar is een uniek collectors item voor bierliefhebbers. De 75 cl fles kun je in de Portugese supermarkten kopen en in sommige restaurants bestellen. Het elegante uiterlijk van de fles en de verpakking maken dit bier ook bij uitstek geschikt om als cadeau aan te bieden.

Sagres is één van de biermerken die zijn ondergebracht bij de Sociedade Central de Cervejas e Bebidas (SCC). Hierin zijn enkele van de belangrijkste traditionele bierbrouwerijen van Lissabon bijeengebracht. Het recept van de Sagres Bohemia 1835 stamt af van het originele recept dat gebruikt werd in het klooster van Trindade en is dan ook een eerbetoon aan de vroegere biermeesters.

Portugees restaurant genomineerd voor beste design

BuhleHet design magazine Wallpaper zal deze week de Design Awards uitreiken in verschillende categoriën. Onder de vijf kanshebbers in de categorie Best New Restaurant bevindt zich Buhle, een restaurant/bar/theehuis in Porto. Het smaakvolle restaurant ligt in de eerste plaats op een prachtige plek met uitzicht over de Atlantische Oceaan. Verantwoordelijk voor de architectuur van het totaal vernieuwde restaurant is Miguel Ribeiro de Sousa, die koos voor glas en hout als belangrijkste materialen. Het interieur is van de hand van Paulo Lobo. De menukaart is Portugees/Aziatisch en de verantwoordelijkheid van chef kok Rodrigo Garrett. Neem een kijkje op www.buhle.pt voor meer informatie. Voor de uitslag van de wedstrijd kun je vanaf 14 januari kijken op de site van Wallpaper.

Portugese bacalhau

bacalhauNaast de sardientjes is waarschijnlijk de kabeljauw het bekendste Portugese gerecht onder buitenlanders. Er wordt vaak gezegd dat de Portugezen 365 verschillende recepten hebben met kabeljauw, zodat ze het elke dag kunnen eten. Toeristen willen dan ook als ze in Portugal zijn de Portugese bacalhau proeven, want dat is toch iets wat bij het land hoort. Weinig mensen weten dat de bacalhau helemaal niet uit Portugal komt, maar moet worden geïmporteerd uit de Noord-Atlantische Oceaan (Rusland, Ijsland, Noorwegen, Canada) of de Noord-Pacifische Oceaan (Alaska en de VS). Terwijl ze dus zouden kunnen  genieten van één van de vele overheerlijke verse vissen die op de Portugese menukaarten staan, kiezen veel toeristen voor de gedroogde kabeljauw.

Zelf maken: Caldo Verde

caldo_verdeHoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Minho, is de Caldo Verde door de jaren heen uitgegroeid tot één van Portugal´s bekendste nationale gerechten. Koolsoep klinkt nou niet echt bijzonder appetijtelijk, maar je zult merken dat het absoluut verrukkelijk smaakt! Het volgende recept voor een basis uitvoering van de Caldo Verde is zeer eenvoudig te maken. Centraal staat de kool die de Portugezen couve galega noemen. Dit wordt in het Nederlands vertaald naar boerenkool, hoewel ik het idee heb dat het toch net iets anders is. Maar bij gebrek aan de couve galega is boerenkool heel geschikt om te gebruiken.

Gorreana: thee uit de Azoren

lojae_r4_c3Hoe en wanneer de eerste theezaden de Azoren bereikten is niet bekend. Er bestaat een verhaal dat ze rond 1820 door Jacinto Leite meegenomen werden uit Brazilië, maar anderen zeggen dat er in 1750 al op kleine schaal thee werd verbouwd op het eiland São Miguel. Wel is duidelijk dat halverwege de negentiende eeuw de sinaasappel productie in de problemen kwam, waardoor de Sociedade Promotora da Agricultura Micaelense besloot de productie van thee te stimuleren. In 1878 werden thee Chinezen uit Macau in dienst genomen om te helpen. Zij brachten nieuwe zaden naar het eiland en introduceerden nieuwe technieken. Vijf jaar later werd op de Gorreana theefabriek, onder leiding van Hermelinda Pacheco Gago da Câmara, de eerste kilo thee geproduceerd.

Zelf maken: arroz doce

Portugal 093Mijn eerste bezoek aan Portugal bestond uit een roadtrip met een aantal internationale vrienden vanuit Spanje. Onze eerste stop was Covilhã in de Serra da Estrela, waar we warm werden onthaald door de familie van onze Portugese vrienden. Ze waren dolenthousiast over het bezoek van de mensen uit Nederland, België, Oostenrijk en Frankrijk en hoe konden zij dit beter uiten dan door middel van eten? Het resultaat kun je zien op het plaatje hiernaast: een prachtige arroz doce, beschreven met kaneel. 

De strijd van de traditionele kurk

Steeds meer wijnflessen zijn tegenwoordig afgesloten met een schroefdop of met een kurk van kunststof. Voor Portugal, waar kurk een zeer belangrijk exportproduct is, is dit geen gunstige ontwikkeling. Maar ook de consumenten zijn niet altijd blij. Sommige mensen zeggen dat de kurk van invloed is op de smaak van de wijn.

Een gratis diamant bij een flesje wijn

José Maria da Fonseca richtte 175 jaar geleden het bedrijf “José Maria da Fonseca Vinhos, S.A.” op. Hiermee is het de oudste producent van tafelwijnen en Setúbal Moscatel in Portugal. Om dit te vieren wordt bij 175 flessen Periquita een echte diamant cadeau gedaan.