Categorie: "Eten en drinken"

Het festival van de pastinaak of de patrijs

pastinaakPortugal is dol op zijn feiras, de lokale evenementen waar over het algemeen een etenswaar centraal staat. Het lijkt soms wel alsof ze het meest vreemde voedsel verzinnen om maar weer reden te hebben voor een feestje. Neem nou het aanstaande pastinaken festival in Covilhã, of het patrijzen festival in Alcoutim.

Zelf maken: Sopa da Pedra (en de legende erachter)

steensoeLang, lang geleden klopte een onbekende monnik aan bij de huizen van Almeirim (niet ver van Santarém), in de hoop iets te eten krijgen. De bewoners van het dorp weigerden hem echter te helpen, waarop hij een slimme list bedacht.
Ik ga een overheerlijke steenbouillon maken,” zei hij en hij zocht een steen uit de grond en veegde het zand eraf. De inwoners van Almeirim lachten hem uit. Van een steen kon je natuurlijk geen soep maken!
Laat maar eens zien wat je kunt,” daagden ze de monnik uit.

Uit eten duur? Neem je eigen wijn mee!

wineHet is een principe dat welbekend is in Australië en Nieuw Zeeland: BYOB, oftewel “Bring Your Own Booze“. Veel restaurants pakken hun winst niet op de gerechten, maar op de drankkaart. Uit eten gaan kan door het drinken van een flesje wijn soms een dure aangelegenheid worden. Daarop werd het BYOB principe bedacht: je neemt je eigen fles wijn mee naar het restaurant en betaalt vervolgens alleen voor het eten. Langzamerhand vindt dit idee ook gehoor in Portugal (en Nederland ook trouwens).

Kurkmobiel tourt door Noord-Amerika

kurkMet de campagne “100% kurk” hopen de gezamenlijke kurkproducenten van Portugal de Noord-Amerikaanse markt te gaan veroveren. Op 1 september jongstleden ging de actie van start door het parkeren van de zogenaamde kurkmobiel op Herald Square  in het hart van New York. Na de Big Apple zal het voertuig nog vijftien andere steden in de Verenigde Staten en Canada aandoen, met als doel de noord-Amerikanen te wijzen op de eindeloze mogelijkheden van kurk.

Zelf maken: Bacalhau com Natas

bacalhauIk heb het moeten nakijken in mijn voorgaande berichten, maar het is echt waar: ik heb het nog geen enkele keer over een bacalhau recept gehad. Zeer vreemd voor een blog over een land waar je voor elke dag van het jaar een andere bacalhau maaltijd op tafel kan zetten. De hoogste tijd dus, en dan maar meteen mijn eigen favoriet: bacalhau com natas. Niet de meest gezonde optie, maar wel erg lekker!

Zelf maken: Mousse de Chocolate

mousse-de-chocolateMisschien niet een toetje wat bij uitstek Portugees is, maar wel een zeer veel gegeten toetje in Portugal. In vrijwel elk restaurant staat het op de menukaart en met een beetje geluk is het zelfgemaakt: de mousse de chocolate. Zo maak je die:

Proef Portugal

taste portugalDankzij een samenwerking tussen Turismo de Portugal en het Ministerie van Economische Zaken is recentelijk de website “Taste Portugal” gelanceerd, of in het Portugees “Prove Portugal”. Hier vind je alles over de Portugese wijnen, wijnroutes, wijntoerisme, de Portugese chef-koks en de heerlijkste recepten. Onmisbare site voor de liefhebber!

Sardientjes eten in Portimão

Albufeira juni 2009 013Vandaag is één van de lekkerste festivals van de Algarve van start gegaan: het Festival da Sardinha. Leuk al die grote artiesten die muziek komen maken, maar het hoogtepunt zijn natuurlijk de sardientjes. Met een gekookte aardappel, een stuk brood en een tomatensalade. Hééérlijk!

Portugese en Spaanse producenten maken Iberische wijn

duraderoNa het ontwikkelen van de Duradero, de allereerste Iberische wijn, hebben de Portugese producent Quinta do Portal (Sabrosa) en het Spaanse Liberaria Enológica (Zamora) besloten tot het ontwikkelen van een nieuwe soort. De nieuwe Iberische wijn zal bestaan uit vier druivensoorten die groeien in het gebied van de Douro, aan weerszijden van de grens, geplukt in 2009 of gedurende de komende víndima (pluk). De Portugese rassen die zijn gekozen zijn Tinta Roriz en Touriga Nacional.

Zelf maken: Kip Piri Piri

frangoHet is volop barbecueweer in Nederland en daarom voor de Portugal liefhebbers hier het ultieme barbecue-recept: Kip piri-piri! Een tijdje geleden had ik het genot dit heerlijke gerecht voorgeschoteld te krijgen tijdens een barbecue met Portugese en Nederlandse vrienden. Gelukkig waren de Portugezen bereid het recept prijs te geven. Weg met de hamburgers en de spareribs, want dit is pas écht lekker: