Categorie: "Eten en drinken"

Zelf maken: Petisco de Moelas

Wie denkt dat alleen de  Spanjaarden kleine hapjes eten tijdens het nuttigen van een drankje heeft het mis. De Portugezen doen het ook, maar dan heten de hapjes geen tapas maar petiscos. Er zijn talloze variaties, van een simpel kaasplankje tot ingewikkelde zeeduivelrijst, om maar iets te noemen. Al eerder op dit blog vond je recepten voor rissóis de camarão en caracois a portuguesa, twee gerechten die prima als petisco door kunnen gaan. Vandaag voeg ik daar aan toe: de Petisco de Moelas.

De nieuwste lekkernij uit Albufeira

Albufeira heeft het strand, de bars en restaurants, de roltrap en de lift, maar nu ook de farrobito. Deze lekkernij kwam als winnaar uit de bus in een wedstrijd die werd uitgeschreven door de gemeente. Doel was om een nieuwe doce típico te bedenken, oftewel een zoet gebakje of cakeje was past bij de regio. De farrobito won de wedstrijd, want werd niet alleen gemaakt van regionale producten, maar is ook nog eens “light”.

Negende chocolade festival van start

Vanaf morgen is voor even het prachtige kasteel van Óbidos niet het belangrijkste in het dorp, maar de chocolade. Voor de negende keer wordt het Internationale Chocolade Festival gehouden, waar banketbakkers, chocolatiers en kunstenaars elkaar ontmoeten en heerlijke dingen doen met chocolade. Je vindt er indrukwekkende chocolade-sculpturen op verschillende locaties in het dorp, je kunt een chocolade-modeshow bijwonen, een chocolade-cursus volgen of de ware meesters aan het werk zien in verschillende demonstraties en wedstrijden.

De maand van de lamprei

De gegrilde sardientjes en bacalhau kennen we allemaal, maar heb je je al eens gewaagd aan een lamprei? In het Nederlands noemen we deze zoetwatervis ook wel zeeprik, wat niet direct aantrekkelijk klinkt. Ik zou kunnen proberen het appetijtelijk te maken met beeldmateriaal, maar ook dat is bepaald geen makkelijke opdracht. De tandjes in de ronde mond doen deze vis alles behalve eetbaar lijken. En een foto na bereiding is ook vreemd: donkerbruine of zwarte drab is wat je ziet. Waarom de lamprei proberen? Gewoon, omdat het typisch Noord-Portugees is!

Een drankje met een blikje tonijn?

De Cais do Sodré is het uitgaansgbied van Lissabon waar het pas druk wordt als de cafés in de Bairro Alto hun deuren sluiten. Je vindt er trendy clubs als Roterdão (ja inderdaad, Rotterdam dus), en Musicbox, maar sinds korte tijd ook een heel ander soort horeca etablissement. “Sol e Pesca” is weer zo´n typisch barretje waar je even een drankje móet doen.

De 7 gastronomische wonderen van Portugal

In 2007 koos Portugal zeven monumentale wonderen, in 2009 ging het om Portugese Wereldwonderen (Portugese monumenten over de hele wereld) en vorig jaar waren de zeven natuurwonderen aan de beurt (die je alle zeven kunt terugvinden op dit blog). Dit jaar is een nieuwe verkiezing aan de beurt, namelijk de zeven gastronomische wonderen van Portugal. Wat zijn de hoogtepunten van de Portugese keuken?

Bijzonder wijncadeau voor Valentijn

Na het Valentijn-recept van vorige week, vandaag nog een andere tip voor de verliefde mensen onder ons. De wijnproducent Bacalhôa, Vinhos de Portugal heeft een mooie geschenkverpakking gemaakt met bijzondere extra´s. In de verpakking vind je een fles rode Quinta do Carmo en een exemplaar van het album “Amália Hoje”. Dit is het album waarop bekende nummers van de fadolegende Amália Rodrigues in een popjasje worden gegoten (zie ook hier). Maar dat is nog niet alles…

Gourmet Hamburger gaat internationaal

Wie de laatste tijd de restaurants van de grote shoppings heeft bezocht in Portugal, kent waarschijnlijk wel de keten H3. Deze hamburgerketen is ontstaan uit de trend van de gourmet burger, waar we in Nederland nog niet veel over horen, maar in Amerika, Engeland en Portugal des te meer. Dit jaar gaat H3 de grens over, met de opening van een vestiging in Polen. Tijd voor Nederland om ook dit exclusieve fast food te leren kennen!