Categorie: "Eten en drinken"

Favoriete restaurants: Casa de Linhares, Lissabon

De taxi zet ons af aan het eind van een donker steegje in de Alfama. In mijn eentje had ik er weinig voor gevoeld er door heen te lopen, maar we zijn met z´n tweeën. Bovendien heb ik honger. Het ziet er in de steeg allemaal wat smoezelig uit. Onwaarschijnlijk dat er ineens een bijzonder restaurant opduikt. Dan zien we een chique geklede ober vuilnis in een container gooien. Hij wijst de weg naar een weinig indrukwekkende ingang van het Casa de Linhares, één van Lissabon´s befaamde fadorestaurants.

Glühwein op z´n Portugees

Die pan wijn op de kachel met de sinaasappel vol kruidnagels kennen we nu wel, niet? Probeer deze kerst eens de glühwein op z´n Portugees. Met port natuurlijk! Zie hier twee bijzondere recepten uit het noorden van Portugal:

  1. Doe een halve liter goede rode port in een pan en zet het op het vuur. Voeg een half glas aguardente velha toe, gevolgd door een eetlepel honing, een theelepel rozijnen, een theelepel krenten en natuurlijk een kaneelstokje. Roer goed door, totdat het geheel aan de kook komt. Daarna is de Portugese glühwein klaar om te drinken!

Favoriete restaurants: A Cozinha de Santo Humberto, Évora

Het is bijna kersttijd, dus er moet lekker gegeten worden. Je kunt ervoor kiezen uren in allereerst de supermarkt en vervolgens in de keuken door te brengen, maar misschien is het makkelijker om uit eten te gaan. Deze week daarom een aantal suggesties. Vandaag: A Cozinha de Santo Humberto in Évora

In de Alentejo zijn eindeloos veel geweldige plekken om te eten. Het is het meest rurale district van Portugal en de uitgebreide veeteelt en akkerbouw bieden een ruime keuze aan ingrediënten. Je vindt veel vlees op het menu (denk maar aan het bekende gerecht carne de porco à Alentejana), maar ook veel vis en schaaldieren. Deze worden gevangen in de Atlantische Oceaan, aan de westkant van de Alentejo, maar ook in de Guadiana rivier, die de Alentejo in het oosten scheidt van Spanje. Verder zie je veel geurige kruiden en brood in de Alentejaanse keuken.

Hamburgers en milkshakes

Ben je klaar met de sardientjes, chouriços en andere traditionele Portugese gerechten? Wil je gewoon een ordinaire hamburger? Dat kan natuurlijk ook. En dan heb ik het niet over de grote gele M die je – net als overal ter wereld-  in elke Portugese stad vindt, maar over iets originelere Amerikaanse restaurants. Een paar suggesties:

De Portugese bakker in Lissabon

Weer een leuke nieuwe winkel erbij in Lissabon! Dit keer een bakkerij, namelijk de “Padaria Portuguesa“. Hier worden op traditionele wijze allerlei soorten brood, koekjes en cake gebakken. Er zijn alleen al meer dan dertig soorten brood te koop, variërend in deeg, vorm en vulling. Je vindt er bijvoorbeeld de typische broa de milho gevuld met chouriço de porco preto, maar ook meer “universele” broodjes, zoals het broodje zalm. De pastel de nata ontbreekt vanzelfsprekend evenmin en de Berliner bol heeft heerlijke zelfgemaakte room.

Michelin sterren voor elf Portugese restaurants

Portugal deelt zijn Michelin gids met Spanje. In de deze week uitgekomen gids voor 2011 stonden elf Portugese restaurants vermeld: tien restaurants ontvingen één ster en één restaurant bemachtigde er twee. Er was ook één restaurant die zijn ster verloor (Eleven in Lissabon). Wie zoekt naar culinaire hoogstandjes kan het beste naar de Algarve, want daar zijn de meeste sterrenrestaurants te vinden:

Vreemde vruchten: de Morel (en over ginjinha)

morelAl een eeuwigheid geleden dat ik over een vreemde vrucht in Portugal schreef! Na gesproken te hebben over de cherimoya en de loquat is het de hoogste tijd voor een nieuwe vrucht, en vandaag koos ik de morel. Ik zou het ook de zure kers (of voor de Belgische lezers de kriek) kunnen noemen, maar morel klinkt natuurlijk veel exotischer. Of misschien ken je de vrucht als de amarene-kers, van bijvoorbeeld het Italiaanse ijs. In Portugal heet de morel de ginja, en dat zal bij een beetje Portugal kenner al een belletje doen rinkelen…

Zelf maken: Lombo de Porco com Castanhas

kastanjesHet is bijna São Martinho! Vorig jaar schreef ik al het één en ander over de legende van deze heilige en de festiviteiten die de Portugezen eraan verbinden (zie hier), dus dit jaar hou ik het op een lekker recept. Vroeger toen er nog geen aardappels waren at men vaak kastanjes als bijgerecht naast het vlees. Nu is de kastanje bij uitstek het ingrediënt om te gebruiken bij het São Martinho-diner. Het recept van vandaag is dan ook varkensfilet met kastanjes:

Portugese worsten

Enchidos_portuguesesMijn eerste Portugese vriendje (dat klinkt alsof er een hele waslijst volgde, maar het waren er heus maar twee…) woonde in Covilhã en was zoon van een slager. We leerden elkaar kennen en woonden in Spanje , maar zo nu en dan reed hij naar Portugal, waarna hij met koelboxen vol vlees terugkeerde. Zo kwam het dat ik moest toezien hoe een konijn met zijn pootjes in de lucht in onze oven lag te garen en hoe rond elk knopje van de keukenkastjes een worst hing.

Cupcake paradijs in Lissabon

cupcakesJa ja, natuurlijk moet je Pastéis de Belém eten als je in Lissabon bent, maar wat je ook niet mag missen is de “Tease Bakery”. Het heeft misschien weinig met Portugal te maken, maar het is zó leuk en lekker! De cupcakes zijn ware kunstwerkjes, waar je direct verslaafd aan bent.