Categorie: "Eten en drinken"

De lekkerste vis komt uit Portugal

--Polvo: de nummer één vis in Portugal--

--Polvo: de nummer één vis in Portugal--

Sorry, een week lang lag het blog stil, doordat ik een weekje elders de zon opzocht. Na een paar dagen genoten te hebben van Griekse zon en goddelijke Griekse vleesgerechten miste ik toch een verse vis op mijn bord. We letten even niet op de kosten en kozen een restaurant gespecialiseerd in vis, waar vooral Grieken zaten. Ik zocht zelf mijn schorpioenvis uit en vergezelde hem naar de grill. Mijn reisgenoten kozen voor verse dorade en verse rode mul.

Setúbal vestigt record sardientjes eten

SardinhadaIn Setúbal werd gisteren een nieuw record sardientjes eten gevestigd. Op de grootste sardinhada van de wereld werd 6.340 kilo aan sardientjes op de barbecue gelegd en opgegeten. Duizenden mensen kwamen naar de sardinhada om zich tegoed te doen aan de gratis sardientjes, die wegens de drukte vaak staand in de brandende zon moesten worden genuttigd.

Uitnodiging: kom gratis Portugese wijnen proeven!

casa arminho Over twee weken is het weer tijd voor de halfjaarlijkse wijnproeverij bij Casa Arminho, waar je alles te weten komt over Portugese wijnen. Een greep uit het assortiment: Quinta do Casal da Coelheira, Quinta de Gomariz, Quinta das Apegadas, Herdade de Malhadinha Nova, Quinta de Covela en Borlido. Maar het blijft niet alleen bij de wijnen. Ook de verschillende olijfoliën, likeur aguardentes en ports kun je proeven en er worden lekkere hapjes geserveerd.

Zelf maken: Baba de Camelo

baba-de-cameloEen toetje dat de naam “Kamelen Kwijl” draagt, doet vanzelfsprekend iedereen het water in de mond lopen. Mijn vriendin die er onlangs grote successen mee behaalde op een Nederlandse barbecue stuurde me het volgende recept door. Misschien moet je het gewoon caramelmousse noemen als iemand vraagt hoe het heet…

Zo maak je de Folar de Páscoa

Als je al een jaartje meeleest op dit blog heb je misschien vorig jaar het artikel over de Folar de Páscoa gelezen. De folar is bij uitstek het gerecht wat op het Portugese paasmenu staat. Op Youtube vond ik het volgende filmpje van de Fábrica Caseiro de Folares de Páscoa, waarin je kunt zien hoe in deze traditionele fabriek in Mirandela de folares worden bereid:

Als je meer wilt lezen over de folar of het recept zelf wilt maken, klik dan hier (in het Engels).

Favoriete restaurants: Mercearia in Porto

Noord-Portugal Maart 2010 191Het is de meest voor de hand liggende plek om te dineren, dus het trekt veel toeristen, maar het uitzicht is dan ook fantastisch. Ik heb het over de Cais da Ribeira van Porto, oftewel de boulevard langs de Douro rivier, uitkijkend op de porthuizen van Vila Nova da Gaia. Je vind er tal van restaurants die de moeite waard zijn, maar in dit geval wilde ik speciaal Restaurante Mercearia noemen.

Zelf maken: Toucinho do Céu

67fZHlOINPWqvz4DNMHBToetjes zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Vaak mierzoet en ware caloriebommen, zijn ze misschien niet altijd even gezond,  maar wel erg lekker!  Eén van de bekendste banketbakkers van Portugal is Maestre João (João Silva de Sousa). Voor een onderwijsproject in de Minho – hij komt zelf uit Vila Verde- gaf hij een aantal van zijn recepten bloot voor het boekje Gastronomia Minhota. Daarin staat ondermeer het volgende recept voor Toucinho do Céu:

Wine O´Clock: vinotheek in stijl

186407Als je in Portugal bent moet je natuurlijk proeven van de wijnen en als het even kan een voorraadje meenemen naar Nederland. Een winkelketen die je eigenlijk niet mag missen is Wine O´Clock. Naast de meer dan 2.500 aangeboden produkten (hoofdzakelijk wijnen, maar ook andere dranken), is het interieur van de winkels met het strakke design eveneens een lust voor het oog.

Traditionele smaken in Évora

rotadesaboresVoor de zevende keer op rij organiseert de gemeente Évora de Rota de Sabores Tradicionais, oftewel de Route van de Traditionele Smaken. Dit evenement is enerzijds bedoeld om bezoekers te overtuigen van het belang van de traditionele keuken, maar anderzijds ook om de authentieke Alentejaanse keuken in stand te houden. Het evenement wordt georganiseerd van januari tot en met mei en iedere maand staat een bij die tijd horend gerecht centraal. Deze maand is dat de jachtschotel, in februari het varkensvlees, in maart staat soep centraal, in april lamsvlees en de route wordt afgesloten met zoetigheden in mei. Vierentwintig restaurants en vijf gourmetwinkels doen mee aan het evenement. Voor meer info zie deze link (in Portugees).