De zeven wonderen der natuur: Pontinha da Arrábida

Gisteren werden in Ponta Delgada (Azoren) de zeven natuurwonderen van Portugal gekozen. In elk van de zeven categorieën streden drie wonderen om de titel. De uitslag wordt een overwinning voor de Azoren genoemd, waar twee van de zeven winnaars te vinden zijn. Met een derde wonder op Madeira blijven er nog vier wonderen over voor Portugal´s vasteland.


guiadacidade.pt

Sommige natuurwonderen kwamen al eens aan bod op dit blog. Dit geldt voor de beide winnaars van de Azoren: het Lagoa das Sete Cidades (categorie: zoetwatergebied) en het Paisagem Vulcánica da Ilha do Pico (categorie: gebergten), maar ook voor het Floresta Laurissilva van Madeira dat won in de categorie bos en veld. Daarmee blijven nog vier Portugese natuurwonderen over. Vandaag: Pontinha da Arrábida, de winnaar van de titel “mooiste strand van Portugal”.

Verrassend: het mooiste strand van Portugal ligt niet in de zo populaire Algarve (Carrapateira was genomineerd), maar in de regio Setúbal. Pontinha da Arrábida draagt sinds gisteren deze indrukwekkende titel. Het schelpvormige strand, omgeven door rotsen met tegen de achtergrond het vele groen van het het natuurpark Serra da Arrábida, heeft fijn wit zand en het water is  prachtig helder. De hier bovenstaande foto´s van Pontinha da Arrábida (en de omgeving ervan) zeggen ongetwijfeld genoeg.

Het strand biedt uitstekende mogelijkheden om te duiken én om vis of zeevruchten te eten. Voor de kust ligt de zogenaamde Pedra da Anicha (steen van Anicha), een klein eilandje begroeid met bijzondere flora. Nu dit plekje tot één van Portugal´s zeven natuurwonderen is benoemd zal de drukte er ongetwijfeld toenemen. Goed om te weten is dat je er het beste niet met je auto naar toe kan rijden. Het is verstandiger om de auto “boven” te laten en te voet naar het strand af te dalen. In de zomer is de toegankelijkheid voor verkeer bovendien beperkt tot bepaalde uren van de dag.

Naast het strand is er het vissersdorpje Pontinha da Arrábida (onderdeel van de gemeente São Lourenço). Je kunt het Museu Oceanográfico bezoeken, gevestigd in een voormalig fort uit de zeventiende eeuw. Hier vind je interessante flora en fauna uit het natuurgebied. Verder is het vanzelfsprekend een must om de Serra da Arrábida zelf te bezoeken.

Lees ook:Verkiezing 7 Natuurwonderen van Portugal
Lees ook:Zeven natuurwonderen
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Parque Nacional da Peneda-Gerês
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Ria Formosa
Lees ook:Douro rivier nog in race voor 7 natuurwonderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.