De zeven wonderen der natuur: Ria Formosa

RiaFormosaRecentelijk werden de zeven natuurwonderen van Portugal gekozen, de allermooiste plekjes van de natuur in zeven verschillende categorieën. Vandaag het wonder in de categorie zoutwatergebieden: de Ria Formosa.

Verreweg de meeste toeristen die naar Portugal gaan kiezen voor de Algarve, maar het percentage dat een kijkje neemt in de Ria Formosa is ongetwijfeld erg klein. Toch kent bijna iedereen wel dit natuurgebied dat een titel wist te bemachtigen bij de verkiezing van zeven natuurwonderen. De Ria Formosa is namelijk het nauurgebied van eilandjes en lagunes dat je voor de kust van Faro ziet liggen als je per vliegtuig aankomt in de Algarve.

Het gebied van rond de twintigduizend hectare strekt zich uit over zo´n zestig kilometer, van Quinta do Lago in het midden van de Algarve tot Manta Rota in het oosten. Het beslaat dus het grootste deel van de kust van de Sotavento (oostelijke Algarve). In 1987 werd het officieel een Parque Natural, waarmee het gebied en al de daar levende flora en fauna een beschermde status kregen. In het gebied liggen twee schiereilanden (Península do Anção bij Faro en Península da Cacela bij Cacela Velha), vijf grotere eilanden ( Ilha da Barreta, Ilha da Culatra, Ilha da Armona, Ilha de Tavira en Ilha de Cabanas) en een groot aantal kleinere eilandjes, moerassige stroken, zandbanken en duinen. Ten gevolge van het getij verandert het uiterlijk van de Ria Formosa voortdurend.

Hoewel het om een beschermd gebied gaat is er veel menselijke bedrijvigheid. Toeristen liggen op de stranden of laten zich rondvaren, vissers vangen vis, schaaldieren en weekdieren, salineiros werken in de zoutpannen en sommige eilanden zijn zelfs permanent bewoond. Organisaties als Polis Litoral Ria Formosa trachten de kwetsbare ecologische balans in stand te houden en tegelijkertijd het gebied zo toegankelijk mogelijk te maken.

Voor het toerisme zijn vooral de variatie aan trekvogels die het gebied aandoen belangrijk. Sommige vogels zien wij het hele jaar terug in Nederland, maar brengen alleen de winter door in Portugal, zoals de slobeend, de wintertaling, de wulp of de zilverplevier. Meer zeldzame vogels die in de Ria Formosa te vinden zijn, zijn de kleine zilverreiger, de lepelaar, de ooievaar, de flamingo of de dwergstern.

Suggesties voor websites:
- Parque Natural da Ria Formosa (algemene info, alleen in Portugees)
- Camping Ria Formosa
- Sequa Tours boottochten
- Formosa Park Hotel
- Polis Litoral (in Portugees)

Lees ook:Engelse vrouw gered uit Ria Formosa
Lees ook:Verkiezing 7 Natuurwonderen van Portugal
Lees ook:Algarve: Olhão vijf sterren
Lees ook:Ilhas Selvagens: het uiterste zuiden van Portugal
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Pontinha da Arrábida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.