Uitslag werkloosheidscijfers wisselend ontvangen

Net als in de rest van de wereld worstelt ook Portugal met de economische crisis. Waar gisteren in Nederland het nieuws over de recessie insloeg als een bom, en met name de werkloosheidscijfers als uiterst verontrustend werden omschreven, is de situatie in Portugal echter anders. Gisteren publiceerde het Instituto Nacional de Estatística de cijfers van afgelopen jaar. In 2008 zou de werkloosheid zijn afgenomen met 0,4% (van 8% in 2007 naar 7,6%). Eerste minister José Socrates reageert dan ook positief. Hij ziet het als een motiverende factor om de komende moeilijkheden ten gevolge van de crisis te lijf te gaan. Maar niet iedereen lijkt er zo over te denken.

Volgens de krant Jornal de Notícias is er helemaal geen reden tot optimisme. Zij zeggen dat niet ruim 427.000 Portugezen werkloos waren in 2008, maar nog veel meer. Het cijfer wat naar buiten is gebracht zou slechts gaan om de reële werkloosheid, dat wil zeggen van mensen die wel willen werken, maar geen baan kunnen vinden.  Maar er zijn ook andere soorten werklozen, zoals een groep die ze “beschikbare ontmoedigden” noemen, oftewel mensen die wel zouden kunnen werken, maar om wat voor reden dan ook daar geen stappen toe hebben ondernomen de laatste drie maanden. Het zou hier gaan om 70.500 mensen. En dan is er nog de groep van bijna 29.000 mensen die wel wilden werken, maar geen werk zochten omdat ze dachten dat ze niet de goede leeftijd of opleiding zouden hebben, of omdat ze niet wisten hoe ze het moesten zoeken, of omdat het ze de moeite niet waard leek, of omdat ze dachten dat er toch geen plaats was op de arbeidsmarkt. Als deze mensen worden meegeteld zou er een totaal zijn van maar liefst 500.000 werklozen. Nog eens 66.000 mensen waren in 2008 op zoek naar een fulltime baan, maar konden alleen maar iets parttime vinden.

In tegenstelling tot het optimisme van PS leider Socrates, zijn de leiders van de andere partijen veel minder te spreken over de uitkomst. Zo zegt PSD leider Manuela Ferreira Leite dat de cijfers uitermate verontrustend zijn, omdat ze simpelweg te hoog zijn en er geen zicht is op verbetering. En Bloco de Esquerda leider Francisco Louçã waarschuwt de overheid voor teveel optimisme. De cijfers zouden juist schokkend zijn. Hij pleit voor de bestrijding van het verstrekken van onrechtmatige werkloosheidsuitkeringen en frauduleuze praktijken.

Mijn ervaring in de Algarve leert dat er inderdaad nog veel te verbeteren is in de controle op de werkloosheidsuitkeringen. In een gebied waar het toerisme bepaalt dat er in de winter veel minder werkgelegenheid is, maken velen gebruik van een uitkering, terwijl ze toch inkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat de werkgever toch een deel doorbetaald, zodat hij in de zomer weer op de werknemer kan rekenen. Als de overheid een manier kan vinden om het zwart werken aan te pakken is er ongetwijfeld een hoop winst te boeken in deze zware tijden.

Bron: www.jn.sapo.pt, www.destak.pt, www.diariodigital.sapo.pt

Lees ook:Twee miljoen Portugezen onder armoedegrens
Lees ook:Steeds meer Portugezen de grens over
Lees ook:Peilingen zeggen gelijkspel voor PS en PSD
Lees ook:Huiselijk geweld: 29 vrouwen vermoord
Lees ook:Portugal niet langer in recessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.