Portugal voorloper in duurzame energie

Volgens Premier José Socrates is Portugal een voorbeeld voor de rest van de wereld in de produktie van duurzame energie. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst in Amareleja (Moura), waar het grootste zonnepark ter wereld is gevestigd. Hij zegt dat de vooruitgang in de afgelopen vier jaar ongekend is en Portugal plaatst in de hoogste rangen van landen die werken aan een “groene revolutie”. Behalve de positieve gevolgen voor het milieu is het ook voor de werkgelegenheid en economie van groot belang, aldus de premier.

In het zonnepark (of fotovoltaïsche centrale) van Amareleja draaien 262.080 panelen met de zon mee en wekken energie op voor 30.000 huishoudens. Hier nodigde het ministerie van Economie vandaag 73 leerlingen uit 17 landen uit om Portugal´s progressie in de duurzame energie te demonstreren. Naast deze centrale heeft Portugal ook de eerste golfslagcentrale van de wereld. Drie stalen stangen  en de beweging van de golven voor de kust bij Aguçadoura zouden 1000 Portugese huishoudens per jaar voorzien van elektriciteit (voor meer info klik hier). Tenslotte is er ook veel geïnvesteerd in windenergie. De 120 windturbines in de Alto Minho zijn slechts één voorbeeld van de uitbreiding van de windmolenparken.

De investeringen zijn enorm (nu al 12 miljard euro), maar de voordelen zijn ook groot. Het gebrek aan aardgas en olie in Portugal maken duurzame energie een goed alternatief voor de import van energie. Ook worden er tienduizendenen banen gecreëerd door de ontwikkeling van duurzame energie. Of de Portugese bevolking net zo groen denkt als de overheid is maar de vraag. Over het algemeen zijn ze er niet echt actief mee bezig. Sinds dit jaar zullen echter in ieder geval de Portugezen die een nieuw huis bouwen er rekening mee moeten houden, want ze zijn verplicht zonnepanelen op de daken te plaatsen. Dertig procent van de gebruikte energie moet door de woning zelf worden geleverd.

Bron: correio da manha

Lees ook:Portugal vijfde in gebruik duurzame energie
Lees ook:Portugal plaatst eerste zwevende windmolen deze zomer
Lees ook:Portugal lanceert nieuw energieproject
Lees ook:China steekt 713 miljoen in Portugal
Lees ook:Portugal over enkele jaren zelfvoorzienend in energie

2 reacties op “Portugal voorloper in duurzame energie

  1. Danny

    Ze zijn goed bezig op het Iberisch schiereiland!
    Zowel Spanje als Portugal hebben weinig olie en gas in de grond. Mooi dat ze zich minder afhankelijk maken!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.