Liberaal drugsbeleid werpt vruchten af

Op de Amerikaanse nieuwsite Time.com verscheen gisteren een artikel met als eerste vraag: Which European country has the most liberal drug laws (Hint: It´s not the Netherlands)? Niet veel mensen zullen snel een antwoord weten als ze niet Nederland mogen noemen, maar het gaat hier dus om Portugal. Want daar waar Nederland wetten heeft waarin drugsbezit wordt verboden, maar in veel gevallen geen straffen worden opgelegd, is het in Portugal niet strafbaar om marihuana, cocaïne, heroïne of LCD in je bezit te hebben. De Amerikaanse non-profit denktank Cato Institute heeft onderzocht wat de gevolgen zijn geweest van vijf jaar liberaal drugsbeleid in Portugal en komen tot de conclusie dat de cijfers zeer positief zijn.

In 2001 wilde de Portugese overheid een betere grip krijgen op de drugsproblematiek in het land en besloot tot een liberaal beleid. Iedereen die gepakt wordt met kleine hoeveelheden drugs, dat wil zeggen voor maximaal tien dagen persoonlijk gebruik, hoeft niet de gevangenis in, maar wordt naar een behandeltraject verwezen. (Als je meer dan dat bij je hebt wordt je een dealer of smokkelaar beschouwd en dát is dan weer wel strafbaar). Een driekoppig team van een psycholoog, sociaal werker en juridisch adviseur gaan aan de slag met de drugsgebruiker om hem of haar te proberen te verlossen van de verslaving. Dit zou de overheid minder geld kosten dan het opsluiten van de drugsbezitters en, zoals nu blijkt, tevens effectiever zijn.

De cijfers van het deze maand gepubliceerde rapport zijn veelzeggend: waar in 2000 nog 400 mensen per jaar overleden aan een overdosis waren dat er in 2006 290 per jaar. In 2000 kregen 1400 mensen HIV als gevolg van besmette naalden, in 2006 waren dit er slechts 400. Ook is het drugsgebruik onder tieners aanzienlijk afgenomen en werd het aantal drugsgebruikers die hulp zochten om af te kicken meer dan verdubbeld. Bovendien is niet gebeurd waar men aanvankelijk bang voor was, namelijk de transformatie van Lissabon tot het nieuwe drugscentrum van de wereld.

Hoewel de resultaten hier en daar bekritiseerd worden, wordt in ieder geval als bewezen beschouwd dat het opheffen van straffen op drugsbezit niet leidt tot meer drugsgebruik. Om die reden zijn de Amerikanen aan het onderzoeken of ook zij hun beleid zouden moeten aanpassen.

Als je het rapport van het Cato Institute wilt lezen klik dan hier.

Bron: Time

Lees ook:Pluim voor Portugees drugsbeleid
Lees ook:Dubbel zoveel deelnemers aan Gay Parade Lissabon
Lees ook:Ilhas Selvagens: het uiterste zuiden van Portugal
Lees ook:Nieuw Guiness record menselijk domino met matrassen
Lees ook:Hoge straffen voor overvallers Zuid Afrika

0 reacties op “Liberaal drugsbeleid werpt vruchten af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.