Portugal koopt Nederlands fregat Van Nes

Sinds gisteren is de Hare Majesteit Van Nes officieel in dienst van de Portugese Marine. Het schip is inmiddels omgedoopt tot de Bartolomeu Dias en is het eerste van twee Nederlandse schepen die door de Portugese staat werden gekocht voor 240 miljoen euro. In een ceremonie waar ook de Nederlandse Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, bij aanwezig was werd het fregat gepresenteerd. De Bartolomeu Dias vertegenwoordigt de modernisering van de Portugese Marine, aldus Severiano Teixeira, de Portugese defensieminister.

De ceremonie vond plaats op de Marinebasis van Lissabon (Alfeite). Het fregat werd gebouwd in de jaren negentig, weegt 3300 ton en is 123 meter lang. Admiraal Melo Gomes verklaarde dat het schip nieuwer is dan de bestaande vloot van de Portugese marine en dat het beschikt over moderne technologie.  In juni zal de Bartolomeu Dias vertrekken naar het zuiden van Engeland waar het gedurende zes weken zal oefenen met de Engelse Marine, zodat de nieuwe mogelijkheden en capaciteiten in kaart kunnen worden gebracht.

Het tweede schip dat door Portugal wordt overgenomen van Nederland is de Hare Majesteit van Galen. De Portugezen zullen dit fregat de naam Francisco de Almeida geven. Dit schip wordt begin 2010 verwacht in Portugal.

Bron: Jornal de Notícias

Lees ook:Portugezen aan boord van Ocean Dream weer thuis
Lees ook:De Santa Maria Manuela bij Sail Amsterdam 2010
Lees ook:Sporting: Van Basten of Rijkaard?
Lees ook:Portugal kiest Songfestival liedje
Lees ook:Verzetsstrijder Dias Lourenço (95) overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.