Sócrates overleeft vierde motie van wantrouwen

Foto: José Goulão (Flickr)

Foto: José Goulão (Flickr)

De Portugese premier José Sócrates overleefde gisteren een vierde motie van wantrouwen die tegen zijn regering was ingediend door de CDS-PP. De motie kwam kort nadat de regerende PS (socialisten) aanzienlijke verliezen boekte tijdens de Europese verkiezingen.

De motie lijkt vooral het gevolg van een woordenwisseling tussen Sócrates en Paulo Portas, leider van de CDS-PP. Volgens Portas was de motie noodzakelijk door de grote fouten die de socialistische regering maakte de afgelopen jaren. Het Portugese volk zou moe zijn van de arrogantie van Sócrates, aldus Portas. Socrates op zijn beurt sprak er schande van dat de CDS de resultaten van de Europese verkiezingen vertaald naar een beoordeling van de nationale regering. Hij noemde de motie opportunistisch en te voorbarig. Begin oktober zal de Portugese bevolking zowel stemmen in de gemeentelijke als de parlementaire verkiezingen, dus de motie was volgens Sócrates totaal zinloos.

De CDS-PP werd gesteund door de centrum-rechtse PSD. Dit kamp bleef echter steken op 78 stemmen, terwijl de motie werd afgewezen door 120 parlementsleden van de PS. De PCE (communistische partij), BE (Bloco de Esquerda) en de Groenen kozen ervoor geen deel uit te maken van de stemming.

Bron: Jornal de Notícias

Lees ook:Portugal op rand van politieke crisis?
Lees ook:Politiek wankelt onder economische crisis
Lees ook:Grotere kans op minderheidskabinet
Lees ook:Politieke crisis in Portugal onvermijdelijk
Lees ook:Verkiezingen in Portugal: een update

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.