Portugal op rand van politieke crisis?

-- Sócrates en Louçã --

Afgelopen donderdag kondigde de leider van het Bloco de Esquerda (BE), Francisco Louçã, een motie van wantrouwen aan tegen de regering van José Sócrates, die hij op 10 maart besproken wil hebben in de Assembleia da República (het parlement). Staat Portugal hiermee op de rand van een politieke crisis, of is de motie op voorhand al gedoemd om te mislukken?

Het Portugese volk zou wel zin hebben in nieuwe verkiezingen, maar hoe verstandig is dat op een moment dat heel Europa en het IMF Portugal nauwlettend in de gaten houden? Volgens de regering is het schandalig dat het BE tijdens deze financiële crisis aanzet tot politieke instabiliteit, maar tegenstanders van Sócrates vinden dat de regering zich niet achter dit excuus kan blijven verschuilen.

De motie wordt uitsluitend aangenomen als een absolute meerderheid van het parlement voor stemt. Als dit gebeurt komt de huidige minderheidsregering van de socialisten automatisch ten val. De kans hierop is echter zeer klein tot niet bestaand, want de absolute meerderheid wordt alleen behaald als de PSD van Passos Coelho en de CDS van Paulo Portas beiden voorstemmen. En dat is niet waarschijnlijk.

De motie richt zich op het Orçamento do Estado (OE), de bezuinigingsmaatregelen die de regering genoodzaakt was door te voeren om de kredietbeoordelaars tevreden te houden. Volgens het BE druist deze politiek lijnrecht in tegen het verkiezingsprogramma van de socialisten en voelt zich daarom gerechtvaardigd de motie in te dienen. Aangezien de PSD uiteindelijk goedkeuring gaf voor het OE is het onwaarschijnlijk dat zij de PS nu zal afvallen. De PSD redde de regering Sócrates al eerder tijdens de eerste motie van wantrouwen die werd ingediend. De PSD wil dinsdag vergaderen over de motie en heeft dus nog geen officieel standpunt ingenomen, maar er wordt volop gefluisterd dat de motie afgewezen zal worden, of dat de PSD zich zal onthouden van stemming. Het CDS zal later vandaag al een beslissing nemen.

Lees ook:Politiek wankelt onder economische crisis
Lees ook:Sócrates overleeft vierde motie van wantrouwen
Lees ook:Grotere kans op minderheidskabinet
Lees ook:Herkozen Sócrates start verkiezingscampagne
Lees ook:Politieke crisis in Portugal onvermijdelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.