Manuel Alegre neemt na 34 jaar afscheid van parlement

Hij is het parlementslid met de langste staat van dienst, maar zal vandaag afscheid nemen van het Portugese parlement. Manuel Alegre is een markante persoon in de Portugese politiek. Als tegenstander van het regime van Salazar belandde hij in Angola in de gevangenis. Na zijn vrijlating woonde hij in ballingschap in Algerije, tot hij een week na de Anjerrevolutie terugkeerde naar Portugal. Hij was één van de vormgevers van de socialistische partij en werd vanaf het eerste moment gekozen voor het parlement.

De laatste jaren was Alegre ook vice-president van het Portugese parlement. De laatste vier jaar ontstond er een kloof tussen Alegre en zijn partij, door bijvoorbeeld standpunten omtrent het homohuwelijk of de nieuwe arbeidswet. Dit leidde er onder meer toe dat hij in 2006 zichzelf als onafhankelijke kandidaat voor het presidentschap presenteerde, dus de concurrent werd van socialist Mario Soares (uiteindelijk won geen van beiden, maar werd het de huidige president Cavaco Silva). Op 15 mei van dit jaar besloot Alegre vanwege de meningsverschillen zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen voor de parlementaire verkiezingen van 27 september. Hij zal echter wel lid blijven van de PS. Op de vraag of hij wellicht in 2011 zal terugkeren in het parlement antwoordde hij dat de tijd het zal leren.

Manuel Alegre is ook bekend om zijn schrijverschap. Hij publiceerde vele dichtbundels, maar schreef ook proza. Sommige van zijn gedichten zijn gebruikt in de muziek, bijvoorbeeld door Zeca Afonso.

Bron: Expresso

Lees ook:Geen wolkje aan de lucht voor Portugese president
Lees ook:Hoorns van minister Pinho verpesten kansen PS
Lees ook:Presidentsverkiezingen weinig spannend
Lees ook:Politieke crisis in Portugal onvermijdelijk
Lees ook:Crypte uit zeventiende eeuw onder parlement gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.